Megjelent a Debreceni cívisházak és lakóik nyomában

Megjelent a Debreceni cívisházak és lakóik nyomában

- 2022. december 19. 6:00

Habár a cívisek, azaz az alföldi mezővárosok paraszti eredetű, de már polgári lakosságának emlékei, és legfőképpen házai még elszórva az ország számos cívis városában megtalálhatóak, a köznyelv sokszor hajlamos Debrecent cívisvárosnak hívni. Most kiadvány jelent meg a témában.

A hízelgő titulus ellenére a cívisek életmódjára jellemző hagyományos, földszintes lakóházak legnagyobb része már eltűnt a városból. Harangi Attila építész felmérése alapján 2018 júniusában összesen még 1540 hagyományos cívis ház állt a történelmi belvárosban, 2020 decemberére ebből a folyamatosan zajló bontások miatt már csak 1476 maradt, ráadásul karakterük, műszaki állapotuk szempontjából a házak mindössze egyharmada képvisel megőrizhető értéket.

Harangi Attila és Löki Viktor 2019 és 2021 között 21 debreceni cívisház és lakóinak történetét dokumentálták. A könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról, illetve az interjúk formájában rögzített történetük. A jelenlegi lakóktól első kézből megismert, személyes hangvételű történeteket a tudományos igényű levéltári kutatások során feltárt korabeli források adatai egészítik ki.

Harangi Attila építészként már évek óta kutatja a cívis lakóházakat, diplomamunkájának középpontjában is a történelmi belváros ezen épületeinek megőrzése állt. Munkájához ugyanebben az esztendőben csatlakozott fotósként Löki Viktor biológus, a Streets of Debrecen szerzője. Mindennek az eredménye a pár hete napvilágot látott Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című album és tanulmánykötet.

Borító: Egy fotón a debreceni cívisházak