Megjelent A nagy könyvlopás

Megjelent A nagy könyvlopás

- 2021. április 30. 7:44

Megjelent a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) „A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött” című, a Szentendrei Képtárban 2019–2020-ban rendezett kiállításhoz kapcsolódó kötete, közölte az FMC.

A kötetben három tanulmány vizsgálja az 1950-es–1960-as évek vizuális kultúráját, a francia–magyar kapcsolatokat, valamint a francia és amerikai kulturális diplomácia működését a keleti blokkban. A könyvben interjúk olvashatók a következő művészekkel és művészettörténészekkel: Gábor Eszter, Gyémánt László, Jovánovics György, Klimó Károly, Kovalovszky Márta & Kovács Péter, Lakner László, Marosi Ernő, Passuth Krisztina, Perneczky Géza, Tót Endre. A kiállítás és a kiadvány háttere az volt, hogy 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét, mint tiltott gyümölcsöt ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárta fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években, bemutatta a korabeli magyarországi vizuális kultúra szürkeségét, valamint az elzártságot: a könyvhöz, információhoz és képzőművészeti reprodukciókhoz jutás nehézségeit.

Gyémánt László egyik munkája (Városi Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A könyvkiállítás háttereként a tárlat bemutatta a francia-magyar kapcsolatok alakulását is, amely az ötvenes években a Francia Intézet alkalmazottainak letartóztatásával mélypontot ért el. Az 1956-os forradalom leverése után hatalomra kerülő Kádár-rezsim saját elszigeteltségét nemzetközi kulturális projektekkel kívánta oldani: ezek között az egyik első a francia könyvkiállítás volt. A kiállítás egy másik példáját is felvillantja annak, ahogyan a korszakban a könyveket kulturális hadviselés céljára használták: a CIA különböző fedőszervezeteken keresztül szervezett és finanszírozott egy olyan programot, amelynek során 1956 és 1991 között tízmillió kötetet juttattak a vasfüggöny mögé, így Magyarországra is.

1959: francia könyvek a Műcsarnokban (FMC)

A könyv a közlemény szerint a múzeumok nyitása után kapható lesz a Ferenczy Múzeumban és a Ludwig Múzeumban, valamint megvásárolható az Írók Boltjában és az ISBN könyvesboltban is.

Borító: FMC