Megkezdődött a Művészetek Völgye fesztivál emlékeinek digitalizálása

Megkezdődött a Művészetek Völgye fesztivál emlékeinek digitalizálása

- 2017. október 30. 3:55

Megkezdte a Művészetek Völgye fesztivál emlékeinek digitalizálását a Forum Hungaricum Nonprofit Kft., melynek tervei szerint a Sziget fesztivál anyagát is feldolgoznák.

2013-ban a MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) olyan kulturális adatbázist hozott létre, amely lehetővé tette és teszi a múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények, digitalizált kulturális javainak széles körű hozzáférését. 2017-től Forum Hungaricum Nonprofit Kft.-ként kiemelt figyelmet kapnak az egyházi és egyéb kulturális gyűjtemények.

Nemrég a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylettel kötött megállapodást a Forum Hungaricum Nonprofit Kft., a közös digitalizálási munka során – mind az érdeklődők, mind a kutatók számára – elérhetővé válnak a fesztivál értékes dokumentumai, többek között a Márta István zeneszerző, rendező, fesztiváligazgató által alapított Művészetek Völgye fesztivál indulását hirdető plakátok, a későbbi évek sajtóanyagai, szórólapjai, jegyek, műsorfüzetek, illetve televízió- és rádióinterjúk.

Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyleti alapíto plakát 1989
Forrás: Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet

A Forum Hungaricum által működtetett, ma már több mint félmillió tételt tartalmazó online gyűjtemény így most tovább bővül a Művészetek Völgye digitalizált anyagával. A Művészetek Völgye fesztivál első digitalizált dokumentumaival a felhasználók néhány héten belül már találkozhatnak a MaNDA adatbázisban, ahová folyamatosan töltik majd fel a további emlékeket.

A Forum Hungaricum tárgyalásokat folytat a Sziget Fesztivál anyagainak digitalizálásáról és feldolgozásáról is; a tervek szerint a következő hetekben kerülhet sor a megállapodás megkötésére.

mti/Forum Hungaricum
(Borítókép: muveszetekvolgye.hu)

A cikkhez kapcsolódik