Megkezdődött Szent István 2025 programsorozat

Megkezdődött Szent István 2025 programsorozat

- 2020. március 9. 7:38

Kiállításokon, tudományos konferenciákon, operaelőadásokon és számos egyéb programon keresztül fogja felidézni az államalapító király emlékét a következő öt évben az egész Kárpát-medencében a múlt pénteken megkezdődött Szent István 2025 programsorozat.

Szent István érdeme, hogy új küldetéstudatot adott dinasztiájának, amely államalkotó népet formált az íjfeszítő népek csoportjaiból, de nemcsak az Árpád-háznak, hanem az akkor itt élő népeknek is; autonómiák halmazából épített fel egy államot, mondta el a rendezvénysorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: Szent István a sztyeppei után a második, keresztény magyar államot alapította meg, amely lényegi dolgokban különbözött a német mintától. Kásler hangsúlyozta, az államalapító király befogadott mindenkit és mindent, ami értékes volt és elfogadta az itteni értékeket. A későbbi korok uralkodói, államférfijai, mint Mátyás király vagy Zrínyi Miklós is, a miniszter szerint vissza-visszatértek az Árpádok példájához, és sok hasonló mozzanat mutatható ki az államalapítás időszaka és a mai kor között is.

Szent István Székesfehérváron (Városi Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta: a Szent István 2025 programsorozat fővédnökségét Böjte Csaba ferences szerzetes vállalta el, és felállt az ötfős szervező testület is. Mint emlékeztetetett, 2025-ben ünnepli az ország az államalapítás 1025. évfordulóját. A Szent István 2025 programsorozat elsődleges célja szerinte a nemzeti önbecsülés erősítése, hiszen a történelemnek fontos szerepe van egy olyan nemzet megmaradásában, amelynek számos közössége a határokon kívül rekedt. Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke közölte, Szent István államszervező tevékenysége az akkori kor kihívásaira adott stratégiai válasz volt. Lomnici szerint is hasonló kihívások állnak a nemzet előtt: a fő kérdés most is a magyarság megmaradása. Elmondta: a programsorozat minden évének saját tematikája lesz, amely Szent István örökségének egy-egy elemére irányítja a figyelmet. A rendezvénysorozat első tudományos konferenciáit áprilisban Diósgyőrben és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartják.

Az eseménysorozat megrendezésében együttműködik a Magyarságkutató Intézet, a Rákóczi Szövetség és a Professzorok Batthyány Köre is. A szervezők tárgyalásban állnak a Magyar Állami Operaházzal Szent Istvánhoz kapcsolódó darabok bemutatásáról és a Magyar Nemzeti Bankkal egy Szent Istvánhoz kötődő érme kibocsátásáról, de több kiállítás is előkészület alatt áll, számolt be az ötéves programsorozatról Vízkelety Mariann és Lomnici Zoltán.

(mti)

Borító: Szent István szobra a Várban (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)