Megnyílt a Fehér Rózsa – Geraldine című tárlat

Megnyílt a Fehér Rózsa – Geraldine című tárlat

- 2019. október 3. 7:53

Apponyi Geraldine magyar származású albán királyné életéről szóló Fehér Rózsa – Geraldine című kiállítás megnyitójával vette kezdetét az Albániai Magyar Kulturális Hetek szerdán Tiranában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018 novemberétől a nyugat-balkáni térség hat országában szervezett magyar kulturális megjelenés-sorozatot, amely a 2019 októbertől decemberig tartó albániai kulturális hetekkel zárul, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca által támogatott eseménysorozatot Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A helyettes államtitkár a megnyitón hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok fejlődésének, az Európai Unió-integrációs folyamatának. Schőberl Márton szerint az évszázados múltra visszatekintő, kiváló kétoldalú kapcsolatok egyik prominens személyisége Geraldine Apponyi grófnő, I. Zogu király felesége, Albánia első és egyetlen királynéja. A Tiranai Nemzeti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállítása, a Fehér Rózsa – Geraldine című tárlat az albán királyi család támogatásával valósult meg.

A királyné a trónörökössel (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A kulturális hetek egyik kiemelt eseményeként Magyarország Geraldine-szobrot adományoz az albán fővárosnak, amely Tirana szívében áll majd, hangsúlyozta Schőberl Márton. A december közepéig tartó programsorozat kulturális események széles választékát, klasszikus és jazzkoncerteket, modern színházi és a táncszínházi előadásokat, kiállításokat kínál az albán közönségnek. Novemberben nyílik meg a Magyar Természettudományi Múzeum gyermekeket és családokat megszólító kiállítása Bölcső és menedék címmel, a Magyarországon élő albánok mindennapi életét pedig fotókiállítás mutatja be. A magyar-albán kapcsolatok másik ikonikus személyisége, Nopcsa Ferenc paleontológus és felfedező előtt pedig emlékiratainak albán nyelvű kiadásával tisztelegnek.

Korának elismert szépsége volt (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az albániai kulturális hetek programjai Tirana mellett Elbasan, Durres és Korca városaiban valósulnak meg.

(mti)

Borító: Az angliai emigráció kezdetén (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)