Megnyílt a GlasSpring 2020 című tárlat

Megnyílt a GlasSpring 2020 című tárlat

- 2020. szeptember 4. 8:03

Második alkalommal nyílt kortárs üvegművészeti kiállítás Budapesten, a GlasSpring 2020 című tárlaton kiállító 44 művész munkái eddig 34 ország 132 városában voltak láthatók, az alkotások a Tér-Kép galériában tekinthetők meg, közölte Koós Ágnes kurátor.

Az alkotásokat rendkívüli sokféleség jellemzi, de minden műben megmutatkozik az extrém magasfokú megmunkálási és üvegtechnikai tudás és az egyéni vizuális kifejezés igénye, melynek köszönhetően a magyar üvegművészet iránt megnövekedett nemzetközi érdeklődés napról napra érzékelhető, olvasható a közleményben. A tárlat rangját emeli, hogy ugyanebben az időben, harminc év után ismét van magyar üvegművészeti kiállítás Bajorországban a Frauenaui Üvegmúzeumban. Az összegzés felidézi, hogy mintegy fél évszázada beszélhetünk autonóm értelemben véve üvegművészetről.

A hatvanas évek elejéig dekoratív jelleggel, gyári környezetben megmunkált művészi, főleg használati üvegtárgyakkal találkozhattunk. Alkotói oldalról azonban felmerült az igény, hogy az üveget mint szobrászati agyagot használhassák. Elkötelezett gyűjtőknek és intézményeknek köszönhetően az Egyesült Államoktól Japánig és sok európai országban is üvegmúzeumokat hoztak létre, melyekben jellemzően nemzetközi anyag, többek között magyar üvegművészek alkotásai szerepelnek. A kiállítás a Budavári Önkormányzat, a Magyar Üvegművészeti Társaság (MÜT) és a Kiskép Galéria együttműködésével jött létre, az alkotások szeptember 30-ig láthatók.

(mti)

Borító: Egy másik üveg szenteltvíztartó Sümegről (Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház – Sümeg CC-BY-NC-ND)