Megújul a Nagyságos Fejedelem születési helye

Megújul a Nagyságos Fejedelem születési helye

- 2017. december 8. 9:25

A magyar kormány 800 millió forintos támogatást nyújt II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi Rákóczi-kastély felújítására, közölte a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Latorcai Csaba elmondta, a támogatási szerződést várhatóan még a napokban aláírják. Kiemelte: a két részből álló beruházás első ütemét, az épület teljes felújítását fedezi a hazai forrásból származó 800 millió forint. Szeretnék úgy rendbe hozni a felvidéki településen található kastélyt, ahogyan egykor, a fejedelem korában kinézett. A helyettes államtitkár közölte, a későbbiekben olyan konstrukciót szeretnének kitalálni, amely önfenntartóvá teszi a létesítményt; így a tervek szerint a kastélynak szállás és vendégfogadási funkciója lehet. A teljes program becsült összköltsége másfél milliárd forint, tette hozzá a helyettes államtitkár.

Száz éve sem volt valami jó állapotban (MaNDA)
Száz éve sem volt valami jó állapotban (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A támogatást a külhoni magyar területek magyar épített örökségének megóvásával foglalkozó Teleki László Alapítvány kapja meg, ők használják fel és kötik meg a szükséges szerződéseket. Latorcai Csaba elmondta azt is, hogy a ma Szlovákia területén található kastély nemzetpolitikai szempontból és a felvidéki magyarság identitásának megőrzésében egyaránt kiemelkedő épület, a magyar kormány ezért tartja fontosnak, hogy jelentős összeggel támogassa annak felújítását és hasznosítását.

(mti)

Borító: Mányoki Ádám – II. Rákóczi Ferenc képmása (Wikipédia)