Megújult a híres lapidárium

Megújult a híres lapidárium

- 2022. június 30. 7:30

Megújult és mától újra látogatható Szombathelyen a Savaria Múzeum kőtára, tájékoztatott az intézmény.

A lapidáriumban látható, 1982-ben létrehozott állandó kiállítás megújításához a Kubinyi Ágoston program keretéből 2019-ben és 2020-ban kapott, összesen 20 millió forint pályázati támogatás a bemutatásra szolgáló környezet kialakítására volt elegendő, a kiállítás anyagának szakmai megújításához és 21. századi igényeknek megfelelő bemutatásához további forrásokra lesz szükség. A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is. A kiállítás új bevezető szöveget, a bemutatott műtárgyak pedig új feliratokat kaptak.

A kőtárban látható kiállítás a kétezer éves város történetének ékes bizonyítékait tárja a látogatók elé. A római kőfaragványokon és feliratokon többször olvashatjuk a város Savaria nevét, a kövek és feliratok hírt adnak a tartomány gazdasági, társadalmi, vallási és kulturális értékeiről. A lapidáriumban őrzött, a városalapítás korából származó emlékek zöme temetőkből került elő, a kiállítás a római kor legjellemzőbb sírtípusait, temetkezési szokásait mutatja be, található benne kőossarium, téglasír, fémládasír, és egy szarkofág is.

Egy mozaik a kőtárból (szombathelypont.hu)

A kőtár legszebb kőemléke a város korai, északi temetőjében megtalált sírkő. Többalakos kompozíciója a trójai mondakörből vett jelenetet örökít meg: Szép Helena és Paris találkozását ábrázolja. A kőtár kiemelkedő emléke a capitoliumi triász szoborcsoport, melynek torzói közül középen Jupiter egy tömbből faragott törzsét látjuk, bal oldalán Juno torzója ül, jobbján pedig Minerva foglal helyet. A Savaria Múzeum kőtárában látható állandó kiállítás minden héten keddtől vasárnapig naponta 10 órától 18 óráig tekinthető meg.

(mti)

Borító: A kőtár (szombathelypont.hu)