Megújult az Europeana portál

Megújult az Europeana portál

- 2020. március 24. 2:10

Az Europeana munkatársai még decemberben tették elérhetővé a megújult portáljuk demó verzióját, amit az akkreditált aggregátoraik szakemberei és a felhasználóik visszajelzései alapján az elmúlt hónapokban tökéletesítettek, és ezzel modernizálták a páneurópai archívum kereső oldalát.

A fejlesztéseknek köszönhetően mostantól nem szükséges többé frissíteni a kulcsszó, vagy szűrő változtatások között, ennek köszönhetően a keresés négyszer gyorsabb lett. Továbbá új, entitás-alapú gyűjteményeket hoztak létre, amik lehetővé teszik a felhasználók érdeklődési körének megfelelő új anyagok gyors keresését, itt kibővítették a szűrő opciókat is. A szerkesztőségi blogok, cikkek is még könnyebben feltárhatók lettek: külön dedikált felületeket hoztak létre a Nők történelme és Szecesszió témakörökben is, ígéretük szerint hamarosan még többet fognak majd hozzáadni.

Europeana_new
Az Europeana új felülete (2020.03.24-én)

Harry Verwayen az Europeana Alapítvány ügyvezető igazgatója így nyilatkozott az Europeana megújult portáljáról: „Ezekben a kihívásokkal teli időkben még fontosabb, hogy tovább javítsuk a megosztás módját és élvezzük az európai könyvtárak, múzeumok és archívumok gyűjteményeit online.”

Az Europeana felületének megújulása érintette az elérhető online tartalmak számát is. Több mint 10 millió adatbázis rekord került apasztásra, ennek a nagymértékű állománycsökkentésnek a fő okai, hogy az adott rekordok már nem feleltek meg a technikai elvárásoknak, vagy esetleg megszűnt mögöttük az aggregátorszolgáltatás. Az online kulturális örökségi elemek revíziója érintette a Magyarországról elérhető tartalmak számát is, hazánkból jelenleg összesen 670.622 rekord érhető el különböző aggregátor intézményeken vagy programokon keresztül. A magyarországi aggregátorokat a jelenleg érvényben lévő, 2025-ig tartó, hosszútávú Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia határozza meg. A magyarországi kulturális örökségi intézménytől társaságunk, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. aggregálja a legtöbb kulturális örökségi elemet. Az hazai aggregátor intézmények által szolgáltatott rekordok 75 százalékát a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. biztosítja.

Europeana_Forum Hungaricum_találatok_20200324
A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által feltöltött elérhető rekordok az Europeana felületén (2020.03.24.)

Az Europeana munkatársai a magas színvonalú felhasználói élmény érdekében a következő hónapokban is várják a felhasználók javaslatait és véleményeit. Ha valaki továbbra is szeretne a megszokott oldalon nosztalgiázni, a weboldal előző verziója továbbra is elérhető a classic.europeana.eu oldalon.

Borítókép a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY tétele felhasználásával készült.

A cikkhez kapcsolódik