Megvalósult a Rákóczi-tárlat Jindrichuv Hradec városában

Megvalósult a Rákóczi-tárlat Jindrichuv Hradec városában

- 2021. július 5. 7:25

II. Rákóczi Ferencről nyílt állandó kiállítás csütörtökön a dél-csehországi Jindrichuv Hradec városában, ahol az erdélyi fejedelem 1688 és 1690 között a helyi jezsuita gimnáziumban tanult.

Az Istennel a hazáért és a szabadságért – II. Rákóczi Ferenc című tárlatot, amely a magyar történelem jelentős alakjának állít emléket, Jan Mlcák, a város polgármestere és Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Schőberl a megnyitójában kiemelte, hogy az új dél-csehországi állandó kiállítással mind a négy visegrádi országban lesz legalább egy, a fejedelemnek szentelt emlékhely. Rámutatott: II. Rákóczi Ferenc magyar volt, egyúttal közép-európai és európai, azaz igazi visegrádi személyiség. A helyettes államtitkár szerencsés egybeesésnek nevezte, hogy Magyország éppen a Rákóczi-emlékszoba átadásának napján vette át egy évre a Visegrádi Együttműködés elnökségét. A fejedelem életét és munkásságát, csehországi éveit, kötődéseit bemutató kiállításon a látogatók megtekinthetik több, Rákóczihoz kapcsolódó, cseh levéltárakban őrzött eredeti dokumentum (levelek, krónikák, iratok, rézkarcok) korhű másolatát. Szintén a tárlat részét képezi a II. Rákóczi Ferencről készült egyik leghíresebb festmény másolata, Mányoki Ádám portréja a fejedelemről, amit a magyar állam még 1962-ben ajándékozott a Jindrichuv Hradec-i Városi Múzeumnak.

Ünnepi beszéd a Borsiban avatott emléktáblához (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár PDM)

A fiatal Rákóczi Ferenc Jindrichuv Hradecet követően még további két évig prágai diák is volt, ahol a Hradzsin alatti Kisoldali téren emléktábla őrzi emlékét. Az állandó Rákóczi-emlékszoba ünnepélyes megnyitóján megjelent Jirí Vzientek, a cseh kulturális minisztérium miniszterhelyettese, Gaal Gergely, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa és Pusztai Tamás, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. Az állandó kiállítást a prágai Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Intézet megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum készítette, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap és a II. Rákóczi Ferenc emlékév támogatásával. Az emlékszoba az eredeti tervek szerint 2020-ban nyílt volna, de a koronavírus-járvány miatt a megnyitóra végül most került sor. Schőberl Márton elmondta: a Rákóczi-emlékszoba létrehozását a Prágai Magyar Intézet kezdeményezte, s a szakmai anyagot magyarországi forrásokból a Magyar Nemzeti Múzeum állította össze. A helyi levéltár dokumentumokkal segítette a kiállítás létrejöttét. Az emlékszoba működését és fenntartását pedig a város vállalta magára, fogja biztosítani.

A nagyságos fejedelem születési helye (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A tárlatnak helyt adó egykori jezsuita kollégium, a jelenlegi Fényképészeti és Modern Képalkotások Múzeuma épületének bejárata melletti falon 2017 januárja óta cseh, magyar és angol nyelvű emléktábla látható a következő felirattal: A jezsuita gimnázium diákjaként 1688-1690 között ebben az épületben élt II. Rákóczi Ferenc (1676. 03. 27. – 1735. 04. 08) erdélyi fejedelem, Magyarország vezérlő fejedelme. Korábban a régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, valamint az ezzel összefüggő helyi érdekességeket. A tárlatot azonban a rendszerváltás után koncepcióváltásra hivatkozva megszüntették. A régi kiállítási anyagok jelentős részének nyoma veszett, ezért mostani egy új állandó tárlat.

(mti)

Borító: Jindrichuv Hradec (infovilag.hu)