Megyei jogú város lett Esztergom

Megyei jogú város lett Esztergom

- 2022. május 2. 6:46

Esztergom rangjának visszaállítása a magyarság régi adóssága, mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azon szentmisén, amelyet Esztergom megyei jogú várossá válása napján tartottak az esztergomi bazilikában.

A kormányfő országos jelentőségűnek nevezte a várost, amelyről azt mondta: minden magyarnak otthona, még akkor is, ha nem tud róla. Ma lerójuk, amivel mi magyarok saját magunknak tartozunk, hangsúlyozta, hozzátéve: a város az elmúlt években tettekkel bizonyította, hogy nemcsak történelme teszi az egyik legfontosabb magyar várossá, hanem polgárainak szorgalma, ereje, kultúrája és hazaszeretete is. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy a város sorsa és a magyarság történelme szétválaszthatatlanul összefonódott. Szerinte Esztergom a mi szellemi központunk, egyben legfontosabb kapcsolatunk azzal a nyugati-keresztény civilizációval, amelynek több mint ezer éve részévé váltunk.

A bazilika és a város képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

Esztergom nélkül Orbán szerint a magyar államiság is elképzelhetetlen lenne. Orbán Viktor a prímási intézményt Magyarország első alkotmánybíróságának is nevezte, mondván: a koronázás feladatán túl az esztergomi érsek kötelessége volt, hogy figyelmeztesse a királyt az alkotmány tiszteletben tartására. Azt is felidézte, hogy a bajok az egykori fővárost sem kerülték el: a tatárok feldúlták, majd idegen zsoldosok elárulták a töröknek. Az elmúlt száz év, ahogy az egész országot, úgy Esztergomot is megviselte, hiszen ahogyan az ország a kétharmadát elvesztette, az ország közepén ékeskedő Esztergomból határváros lett.

A prímási palota és a Duna (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A koporsószöget a kommunisták verték be 1950-ben, a régi vármegyék rendszerének felszámolásával. Ma azért vagyunk itt, hogy ezt az országos jelentőségű várost visszahelyezzük régi rangjába, hangsúlyozta Orbán Viktor.

(mti)

Borító: A miniszterelnök a bazilikában (mti)