Mi is történt pontosan a kursaneci erdőben?

Mi is történt pontosan a kursaneci erdőben?

- 2020. december 7. 9:45

Mi történt pontosan a kursaneci erdőben? Kerekasztal-beszélgetést rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Zrínyi Miklós halálának körülményeiről.

1664. november 18-án vadászbalesetben elhunyt a magyar történelem egyik legnagyobb alakja, a költő Zrínyi Miklós. Halálát a mai napig számos kérdés övezi, végtisztességének rítusáról pedig igencsak kevés forrás maradt az utókorra. A kerekasztal-beszélgetésben résztvevő történészek, Szvitek Róbert és Végh Ferenc a források tükrében sorra veszik a halálesetet, valamint a kor közvéleményét a balesettel kapcsolatban. Betekintést nyújtanak a temetés szervezésébe és Zrínyi Miklós végtisztességének rítusaiba, továbbá megvitatják a főúri birtok öröklésének kérdéseit is.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a beszélgetés a Magyar Nemzeti Múzeum facebook-oldalán élő közvetítésben zajlik. Időpont: 2020. december 11., 18:00. A kerekasztal beszélgetés során felmerülő kérdéseket élőben, a komment szekcióban tehetik fel a kerekasztal résztvevői felé, közölte a múzeum.

Borító: A vadászbaleset korabeli ábrázolása (mnm.hu)