Minden idők legnagyobb Bruegel-kiállítása Bécsben!

Minden idők legnagyobb Bruegel-kiállítása Bécsben!

- 2018. szeptember 18. 9:24

Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben idősebb Pieter Bruegel műveiből a festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából.

A már ismerteken kívül egy újonnan felfedezett Bruegel kép látható lesz a bécsi Szépművészeti (Kunsthistorische) Múzeumban október 2-án nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon. A Kunsthistorische, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát.

A tárlaton körülbelül 30 festményét, az összes fennmaradt olajkép háromnegyedét és grafikáinak, rajzainak felét állítják ki. A kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely Bécs után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja. A múzeum főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy ez lesz az utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

A bécsi Bruegel-kiállításon a nyilvánosság elé tárják a flamand festővel kapcsolatban az utóbbi hat évben végzett tudományos vizsgálatok eredményeit is, például a Bruegel téli tájképei című kötetben a képek történelmi hátterét, a 16. századi hétköznapok ábrázolását.

(mti)

Borító: Egyik legismertebb képe, a Vadászok hazatérése (Wikipédia)