Minden nemzet tagjai azonos mértékben jogosultak a teljes értékű életre

Minden nemzet tagjai azonos mértékben jogosultak a teljes értékű életre

- 2021. március 16. 9:17

Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért, a közép-európai nemzetek közötti megbékélésért és szolidaritásért bemutatott szentmisével emlékeztek meg Varsóban a magyar-lengyel származású mártír politikus születésének 120. évfordulójáról.

A Michal Janocha varsói segédpüspök által bemutatott szentmisén Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, Adam Kwiatkowski, a lengyel államfői hivatal államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete elnöke is részt vett. Felolvasták Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek üdvözlőlevelét is. A lengyel közszolgálati televízió által közvetített homíliában Janocha segédpüspök párhuzamot vont Esterházy, valamint az idén boldoggá avatandó, a 20. századi totalitarizmusok idején szintén hősies erényeket tanúsított lengyel prímás, Stefan Wyszynski között. Lengyelországban idén a prímás születésének 120. évfordulója is megemlékeznek. Az Esterházy Jánosért bemutatott szentmise alkalmat nyújt arra, hogy újból felfedezzük a mély lengyel-magyar rokonságot, mondta a segédpüspök, sorolva a két nemzet történelmi és a szellemi sorsközössége fő állomásait. Esterházy szerinte politikusként mindig arra törekedett, hogy az evangélium elveihez tartsa magát, összekötve a saját hazája iránti szeretetet azon népek iránti szeretetével és tiszteletével, amelyeket a történelem összekötött.

Gróf Esterházy János 1940-ben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Idézve Esterházynak az emberi géniusznál mélyebb, mindig eleven krisztusi igazságról és erkölcsről szóló szavait, miszerint minden nemzet tagjai azonos mértékben jogosultak a teljes értékű életre, az egyházi méltóság megjegyezte: ha ma az Európai Parlamentben valamelyik politikus így szólalna fel, fanatikusnak, fundamentalistának, rendbontónak neveznék. Ebből látható, hogy Esterházy idejétől nem minden változott meg teljesen, jegyezte meg a segédpüspök. Lengyelország és Magyarország ma újból kiállnak az emberi élet méltósága, a nő-férfi kapcsolat értéke, valamint a társadalmi rend alapját képező család védelmében, védik a nemzet, vagyis a családok családjának, valamint Európa nemzetei nagy családjának jogait. Esterházy életében azonban az evangéliummal áthatott társadalmi-politikai tevékenységénél is mélyebb síkot jelent a Krisztussal, az Ő keresztjével elért egysége, hangsúlyozta a segédpüspök. Szerinte Krisztus keresztjének titka akkor fénylett fel Esterházy életében, amikor a második világháború idején a lengyel menekülteket segítette Magyarországra eljutni, amikor szlovákokat, cseheket mentett, amikor a szlovák parlamentben a zsidók deportálása ellen állt ki.

A gróf magyar politikusokkal (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A szentmise előtt a közéleti személyiségek megkoszorúzták a boldog Wladyslaw z Gielnowa varsói templom előtt 2011-ben létesített Esterházy-emlékművet. Az évforduló alkalmából a lengyel közszolgálati televízióban a következő napokban több műsor is követhető, többek között a vasárnap esti híradóban Esterházy boldoggá avatási perének posztulátorával, az Egerben szolgáló lengyel minorita atyával, Pawel Cebulával sugároznak interjút. Esterházy János (1901-1957), aki apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elzbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz. A boldoggá avatási eljárás 2019. március 25-án a krakkói főegyházmegyében indult el Marek Jedraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére. Tavaly lengyel és angol kiadásban megjelent A mi jelünk a kereszt című terjedelmes Esterházy-monográfia, melynek szerzője a boldoggá avatási eljárás keretében megalakított történészi bizottság elnöke, Arkadiusz Adamczyk lengyel történészprofesszor.

(mti)

Borító: A gróf Bárdossy miniszterelnök és az olasz külügyminiszter társaságában (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)