Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig

Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig

- 2020. január 28. 8:15

Pablo Picasso (1881-1973) papír alapú munkáiból nyílt nagyszabású kiállítás a hétvégén a londoni Királyi Művészeti Akadémia (RA) termeiben.

A múzeumban a művész több mint 300 alkotását láthatja a közönség a Picasso and Paper (Picasso és papír) című kiállításon. Picasso számára a papír egyaránt volt eszköz ötleteinek feltárására és korlátlan lehetőségekkel bíró anyag. Mindennel kísérletezett az újságpapírtól a szalvétán át a tapétáig. Évtizedeket töltött nyomtatási technikák vizsgálatával, ritka és antik papírok beszerzésével Japánból, s közben szenvedélyesen használt fel alkotásaihoz minden fecnit, ami a kezébe került, olvasható a Királyi Művészeti Akadémia honlapján. A kifejező vázlatoktól, a hatalmas Femmes a leur toilette című kollázsig, Picasso fáradhatatlanul használja a papírt alkotásaihoz. A kiállítás kronológiai sorrendben haladva mutatja be a mester papírral készült munkáit.

Ebben a könyvben is olvashat a folyton rajzoló művészről (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A tárlaton archív felvételek illusztrálják az alkotás folyamatát, a dokumentumfilmek felidézik a tanulmányokon keresztül több műve, köztük a Guernica vagy az Avignoni kisasszonyok születését. A kiállításon bemutatott levelek, illusztrált versek és fényképek szintén bepillantást nyújtanak a művész életébe. Az április 13-ig látogatható tárlatot a Királyi Művészeti Akadémia a clevelandi Művészeti Múzeummal és a párizsi Picasso Múzeummal együttműködve szervezte meg.

(mti)

Borító: londonvisitors.wordpress.com