Miniképek a Vízivárosi Galériában

Miniképek a Vízivárosi Galériában

- 2021. október 12. 7:29

Miniképek címmel kortárs művészek 20 x 20 centiméteres alkotásaiból látható kiállítás a Vízivárosi Galériában, a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat részeként október 27-ig.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a Miniképek kiállítás kortárs alkotói közül Szabó Franciska festőművész kapta idén a MANK bruttó 200 ezer forinttal járó díját. Szabó Franciska 20 x 20 centiméteres festményében az önarckép műfaján keresztül sűrített narratívával jeleníti meg aktuális élethelyzetét. Az alkotó a mű kompozíciójában egy tükörbe néző szelfi keretében egyszerre festőként, és édesanyaként jelenik meg – olvasható a tájékoztatóban. Szabó Franciska (1988) a hazai kortárs fiatal művészgeneráció kiemelten aktív tagja. 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd 2018-ban a Doktori Iskolát is elvégezte. Alkotói munkája mellett oktatási tevékenységet is folytat.

A Vízivárosi Galéria Kecskemétre is ellátogatott (Kecskeméti Képtár CC BY-NC-ND)

A tájékoztató idézi Feledy Balázs művészeti írót, aki azt hangsúlyozta, hogy ezek a kis méretű munkák minden műteremben feltűnnek. Biztosan kicsiségük miatt, de egy biztos: oda vonzzák a szemet szerinte.
Az idén 20. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat évről-évre népszerűsíti és ünnepli a kortárs magyar festészetet. Kapcsolódó programokkal nem csak az ország határain belül lévő szervezetek és intézmények, de az egész Kárpát-medence művészeti közélete is részt vesz, közösen ünnepelve a hivatalosan október 18-ára kitűzött Magyar Festészet Napját.

(mti)

Borító: A kiállítótér (vizivarosigaleria.hu)