Misi Mókus, Kakuk Marci és Nagybánya

Misi Mókus, Kakuk Marci és Nagybánya

- 2018. szeptember 14. 9:11

Emléktáblát avattak Tersánszky Józsi Jenő író születésének 130. évfordulója alkalmából szülőháza közelében a vasárnapig tartó Nagybányai Magyar Napok keretében.

Tersánszky Józsi Jenő (1888-1969), Misi Mókus és Kakuk Marci megalkotója, tiszteletre szülővárosában, Nagybányán emlékkiállítást is berendeztek, ahol a látogatók műveiből is hallgathattak részleteket az író előadásában. A Kossuth-díjas szerző 1953-ban írta meg Misi Mókus kalandjait, amelyből később a Magyar Televízió bábfilmsorozatot készített. De legalább ennyire ismertek az író regényei és novellái is, hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában. Mint kiemelték, bár az író már fiatalon Budapestre költözött, az erdélyi város számos művében fellelhető. Dávid Erzsébet magyartanár a műsorban elmondta: Tersánszky Józsi Jenő ezer szállal kötődik a városhoz, regényeibe sok jellegzetes alak a nagybányai világból került be.

A Nagybányai Magyar Napok szervezői szerint a megmaradás záloga az is, hogy nem hagyják feledésbe merülni a város neves szülötteit. Ne feledjük el azokat az elődeinket, akik itt születtek, itt éltek és alkottak Nagybányán, mondta Kovács Richárd szervező, aki szerint emlékük megőrzése a nagybányai magyarok feladata. Mint a Főtér Fesztivál honlapján olvasható, az emléktábla avatást a főtéri Platthy-háznál tartották, az emlékkiállítás a Schreiber-házban nyílt meg szerdán. A rendezvényen szombaton a Misi Mókus kalandjait a budapesti Óperenciás Bábszínház mutatja be, emellett a Nicolae Iorga Általános Iskola diákjainak Tersánszky-előadása is látható lesz.

(mti)

Borító: Az író portréja (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)