Míves ezüstök között barangolni Ezüstvasárnap

Míves ezüstök között barangolni Ezüstvasárnap

- 2020. december 9. 11:12

Ezüstvasárnap 3D formában lehet barangolni a Magyar Nemzeti Múzeum, Seuso kincs – Pannónia fénye című, jobbára ezüstből készült műremekeket bemutató állandó kiállításán.

A kiállítás anyaga virtuális (3D) látható az online tárlatvezetés során a Nemzeti Múzeum tárlatvezetőjén keresztül. A látható tárgyak felhívják a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, s azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A tárlat a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset és hangsúlyozza annak jelentőségét.

A kincs eredetét bizonyító tál a Pelso felirattal (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Az élő online 3D tárlatvezetés időpontja 2020.12.13. vasárnap 18 óra. A programon való részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi e-mail címen keresztül lehetséges: tarlatv@mnm.hu. A lehetőség csak korlátozott számú résztvevőnek vehető igénybe, közölte a Nemzeti Múzeum.

Borító: A Nemzeti Múzeum régi képeslapon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)