Módszertani útmutató készült a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez

Módszertani útmutató készült a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez

- 2019. december 10. 1:03

A hosszútávú, 2025-ig tartó Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében elkészült a Fehér Könyv elnevezésű módszertani segédlet, amely bemutatja az aggregátorokat és tartalmazza a közgyűjtemények digitalizálási munkájához szükséges szabványokat és módszertani segédleteket.

A Fehér Könyv elkészítésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásából felkért közgyűjteményi szakértőkkel együtt a Forum Hungaricum munkatársai is részt vettek. A készítők a gyakorlati segítséget nyújtó dokumentumot folyamatosan változó elektronikus kiadványnak szánták. A technológia folyamatos fejlődése, illetve a digitalizálási gyakorlatok változása miatt a módszertani útmutató időről időre felülvizsgálásra és kiegészítésre fog kerülni.

Steiner Szilárd üvegnegatívjai - Olvasó fiú / Kuny Domokos Múzeum CC BY
Steiner Szilárd üvegnegatívjai – Olvasó fiú (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a Fehér Könyv előszavában így fogalmaz:
A Stratégia kidolgozása messze túlmutat azonban az egyes közgyűjteményeken. Megalkotásához a tudomány- és a szakágak közötti szoros együttműködésre, közös gondolkodás megteremtésére volt szükség. Mára elmondhatjuk, hogy a közgyűjtemények – és köztük az „aggregátor-intézmények” –együttműködése folyamatos és eredményes. Az egymással megosztott tudás és információ nemcsak a munkacsoportok szakmai együtt munkálkodásában, hanem a közös, online megjelenés következtében is szélesebb körben
hasznosulhat. Stratégiai célunk, hogy a közös kulturális értékeink megismerhetővé és közkinccsé válhassanak, és használatuk épüljön be a mindennapjainkba a 21. századi technológia segítségével.

Az elkészült módszertani útmutató hozzájárul, hogy a közgyűjtemények digitalizálási munkája azonos irányelvek mentén valósuljon meg. Részletesen bemutatja a KDS-ben rögzített aggregátor intézményeket, továbbá tartalmazza a magyar kulturális örökség digitalizálásához és – a hatályos jogi szabályozásoknak megfelelő – online közzétételéhez szükséges nemzetközileg is alkalmazott szabványokat és metaadat-szerkezeteket.

Fehér Könyv:
KÓMÁR Éva – BÁNKI Zsolt (szerk.): Fehér Könyv : Módszertani útmutató a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez. Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma, 2019.

Borítókép: Érdeklődők a könyves standnál (Fortepan CC BY-SA)

A cikkhez kapcsolódik