Most akkor vette vagy lopta az a német katona?

Most akkor vette vagy lopta az a német katona?

- 2019. július 1. 10:45

Németország visszaadja a firenzei Uffizi képtárnak azt a festményt, amelyet a visszavonuló német csapatok vittek magukkal, írta a BBC hírportálja.

A becslések szerint euromilliókat érő alkotás egy német család birtokában van. Januárban az Uffizi igazgatója, Eike Schmidt azt mondta, erkölcsi kötelessége elősegíteni, hogy a kép visszakerüljön a múzeumba. Jan van Huysum holland mester (1682-1749) Virágváza című csendéletét először Firenzében állították ki 1824-ben. A németek akkor vitték el, amikor a második világháború idején visszavonultak. Az alkotás 1991-ben, a német újraegyesítés után bukkant fel ismét, de a visszaszerzési kísérletek eddig kudarcba fulladtak. A média szerint a meg nem nevezett család kétmillió eurót kért a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be. A német kormány Schmidt felszólítása után kereste meg annak a katonának a leszármazottait, aki a festményt elvitte.

Egy Jan van Huysum virágcsendélet reprodukciója (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)

A hatóság szerint a képet nem szervezett keretek között kobozták el, hanem a katona egyszerűen ellopta. Az ügyvédek szerint ezért a katona nem tekinthető a tulajdonosának, így joga sem volt bárkinek örökül hagyni, írta a Die Zeit német lap. A család ügyvédei szerint azonban a katona egyszerűen megvásárolta a festményt egy piacon, hogy vihessen haza valami ajándékot a feleségének, akinek lebombázták az otthonát. A német kormány és a család közötti egyesség részletei nem ismeretesek. Az Uffizi szerint a festményt II. Lipót toszkánai nagyherceg vásárolta meg először a 19. század elején. Más holland mesterek műveivel együtt több mint egy évszázadon át volt kiállítva, amíg 1940-ben, Olaszország háborúba lépésekor ki nem menekítették a városból egy közeli faluba. A szövetségesek partra szállása után a visszavonuló németek más festményekkel együtt ezt is magukkal vitték.

Egy Jan van Huysum virágcsendélet reprodukciója (Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria CC BY-NC-ND)

A galériában a festményről készült fekete-fehér fotó látható, rajta olaszul, angolul és németül a felirat: ellopták!. Az Uffizi német igazgatója arra szólította fel a német kormányt, hogy a nácik által elhurcolt alkotásokra ne alkalmazzák az elévülést, hanem adják vissza törvényes tulajdonosaiknak.

(mti)

Borító: Wikipédia