Most megmutathatjuk műtárgyainkat!

Most megmutathatjuk műtárgyainkat!

- 2020. március 27. 8:25

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az #otthonunkműtárgya hashtag használata alatt futó kezdeményezésével arra kéri e cikk olvasóit, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.

A MANK közleményében szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a mindennapi környezetünk, az, hogy milyen alkotások vesznek minket körül minket a hétköznapokban. A jelenlegi járványügyi vészhelyzetben felértékelődnek ezek az alkotások, éppen ezért a MANK naponta igyekszik bepillantást engedni az otthoni „műgyűjteményekbe”, de saját műtárgyállományát is szeretné a kezdeményezéssel megismertetni. Egyúttal mindenkit arra buzdít, hogy töltsék fel saját közösségi felületeikre ezeket az alkotásokat néhány mondat társaságában, amelyben arra világítanak rá, mit is jelent az Önök számára az adott alkotás, vagy akár küldjék el azokat a MANK számára, a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre. A felületen már most láthatóak többek büszkeségei, például Korniss Dezső vagy éppen Deim Pál egy-egy munkája.

Könyvek és műtárgyak együtt Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A szervezet egy másik kezdeményezése a #maradjotthonalkotni hashtag alkalmazásával főként a fiatal művészekre kívánja felhívni a figyelmet, akik egy-egy videóban saját alkotói műhelyükbe engednek bepillantást, megmutatják, min dolgoznak jelenleg, illetve hogyan érinti őket és művészetüket a járványügyi helyzet. A művészek ugyanis otthon is művészek, folytatják a munkát, és ebbe az izgalmas miliőbe most  betekinthetünk – vallja a MANK, amelynek feladata a közlemény szerint az alkotóművészet sokoldalú támogatása, a művészi alkotótevékenység hátterének minél szélesebb körű biztosítása.

Rippl-Rónai kaposvári műtermében (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)

Kiállításait is szeretné elérhetővé tenni a MANK a járványügyi helyzetben, így a MANK Galériában rendezett Richter Sára kiállítás anyagát virtuálisan teszi láthatóvá március 26-tól honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon. A Kötelék című kiállításon Richter Sára textilművész különleges gondolati és képi világot teremt rusztikus, régi vásznain. Alkotásai életről, kötődésekről, családról, női és férfi szerepekről, a korról, amelyben élünk, a körülöttünk lévő környezet változásáról szólnak. Nemcsak üzeneteikben, hanem látványukban is egyedülállóak a munkái, a művész textiljei ugyanis nem hagyományos kézimunkák, sokkal inkább fonállal „rajzolt” és növényi festékkel színezett képekkel, hímzett vagy pecsételt szövegekkel és jelképes erejű tárgyakkal megjelenített tartalmak művészi ábrázolásai.

Borító: A Helikon kincseiből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)