3D SOROZAT

Mózeskancsó

Mózeskancsó

- 2018. december 13. 11:56

Akár így is nevezhetnénk ez a különleges, a Finta Múzeum jóvoltából 3D-ben is körüljárható 18 centiméter magas edényt. Hogy aztán mire volt jó, mire használták, arról csak találgatni lehet.

A tárgyleírás szerint egy másik, precízebben megmunkált darabbal együtt Dr. Szabolcs Jenő túrkevei orvos anyósa hozta valamikor magával a Felvidékről. Talán éppen egy költözésről volt szó, Jenő doktor éppen az alföldi városkában kapott munkát. De az is lehet, hogy Szabolcsék a II. világháború elől menekültek, vagy éppen a Benes-dekrétumok miatt lett kitelepítve a család. Sok minden előfordulhatott a véres 20. században, ha magyar emberekről volt szó. De nézzük inkább magát a tárgyat, amelyet a kissé elnagyolt, nem profi által készített Mózes-fej (vagy csak egyszerűen egy szakállas férfiú?) mellett három nyolcküllős kerékre hasonlító minta is díszít még. Így akár egy ősi napszimbólum is lehet, de még érdekesebbé teszi a helyzetet a tárgyleírásban szereplő esetleges templomi mécses-funkció.


Tényleg lámpának használták? (Finta Múzeum CC BY-NC-ND)

Aminek nem tudni mi az alapja, talán éppen az Ószövetség legnagyobb prófétájának ábrázolásai miatt van ez a feltételezés. A vízből kimentett (lásd: mózeskosár), népét Egyiptomból kivezető és az Úrral szövetséget kötő, majd az örökérvényű Tízparancsolat két kőtáblájával a zsidóságot új utakra terelő Mózest általában szakállas öregemberként ábrázolják, aki apósa juhait legeltetvén a Hóreb hegyén, egy égő csipkebokor mellett kapta meg a prófétaságot, és szintén egy hegyen, az Ígéret Földje fölé magasodó Nébón végezte be földi pályafutását. Természetesen a két esemény között rengeteg minden történt, de ez ott van egészen jól leírva a Bibliában. Mindenesetre öt könyve adja az Ószövetség gerincét, még akkor is, ha sok kutató megkérdőjelezi személyének létezését is.

Ebben nem is kívánnánk igazságot tenni, viszont eme „mózeskancsó” funkciójának kiderítése azért izgalmas lenne. Ránézésre azért elég távol áll a tárgyleírásban szereplő örökmécsestől, párdarabját viszont jól el lehet képzelni asztali lámpaként, a kiöntő nyílásában foglalttal és csepp alakú izzóval.