Munkácsy-negyed: a Sztraka-híd van már csak hátra

Munkácsy-negyed: a Sztraka-híd van már csak hátra

- 2022. május 27. 8:39

Idén megvalósulnak az intézményi fejlesztések, egy híd kivételével kiépül a Munkácsy-negyed Békéscsabán, a cél azután a kulturális helyszín tartalommal való megtöltése, erről tárgyalt a békési megyeszékhely közgyűlése.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében, s ez Szarvas Péter polgármester szavai szerint növelheti a város turisztikai vonzerejét. A negyed részeként létrejött a Munkácsy Mihály Múzeumban két új állandó kiállítás, várhatóan augusztusban befejeződik a Munkácsy Emlékház felújítása és az Omaszta park rehabilitációja, valamint az év végére lezárul az új bábszínháznak helyet adó Beliczey-kúria felújítása. Kihelyeztek több, Munkácsy Mihályt és munkásságát megidéző köztéri szobrot, felújítottak több hidat. A tervek közül csak egy maradt hátra, a Sztraka-híd megvalósítása, ez a városvezető szerint jövő nyár végére, ősz elejére készülhet el.

Fotó az idős mesterről (Kállay Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem bevonásával elkészült a Munkácsy-negyed arculati kézikönyve. Az előterjesztésben az olvasható, miután a múzeum 2013-ban önkormányzati fenntartásba került, azaz csaknem egy évtized alatt sikerült Munkácsy nevét összekötni a várossal, ebben a folyamatban a Modern városok programban további komoly előrelépések történtek. Több stratégiai dokumentumban, köztük a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai anyagaiban, tanulmányokban jelent meg a Munkácsy-negyed mint potenciális turisztikai attrakció. A cél ennek országosan ismert kulturális és művészeti negyeddé fejlesztése, megtöltése képzőművészeti, előadóművészeti rendezvényekkel, fesztiválokkal. A városi gyereknap, a háromhónapos Csabai Nyár programsorozata, a Múzeumok éjszakája már idén a negyed kiemelt eseménye lesz. Októberben a Garabonciás Napokon kifejezetten a fiatalok megszólítására rendeznének programokat. Novemberre pedig konferenciát terveznek, amely Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc barátságát mutatná be. (Liszt a Magyar rapszódia című zongorasorozatából kettőt is Munkácsynak ajánlott, a festő pedig egy arcképen örökítette meg a nála többször vendégeskedő zeneszerzőt.)

Későbbre további nagyrendezvényeket is terveznek, felvetődött egy háromnapos összművészeti, a korabeli korok hangulatát idéző Munkácsy Fesztivál, egy GasztroStreetArt-, valamint egy Cirkuszfesztivál (utazó cirkuszok vidéki seregszemléje) ötlete. A közgyűlés 14 jelen lévő képviselője egyhangúlag határozott arról, hogy a negyed városüzemeltetési típusú működtetésével 2023-tól a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-t bízza meg, az idei évi rendezvényszervezési, PR- és marketingfeladatok ellátására pedig további forrást biztosítanak.

(mti)

Borító: Látványterv (behir.hu)