Művészet a kirakatokban

Művészet a kirakatokban

- 2020. november 9. 10:49

November 12-én indul és kilenc napig tart majd a Flash Show, ami független, kortárs művészeti vásárként indult volna és a Károlyi Palotában – de a jelenleg dúló körülményekre való tekintettel az utcákra költözik, pontosabban belvárosi kirakatokba.

A Flash Show-t közleményük szerint Kelet-Európa legújabb, független kortárs képzőművészeti vásárának szánták a szervezők. Szervezése több mint egy évvel ezelőtt indult, de az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett nemzetközi eseményt a járvány felülírta – így született meg a szervezők járvány-biztos koncepciója, ami ez év novemberében indul. Az elmúlt néhány évben széles körben tapasztalható, hogy az újhullámos modellek a művészet minden területén felértékelődnek, nem kivétel ez alól a kortárs képzőművészet sem. Az alternatív műkereskedelmi vásárok is világszerte szaporodnak minden jelentős galériás nagyvárosban New York-tól, Berlinig.

Amikor művészet helyett politika volt a kirakatban (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A Flash Show szervezői is ennek a nemzetközi trendnek megfelelően tervezték megvalósítani első eseményüket, méghozzá a történelmi, Károlyi Palota falai között, ahol a kelet-európai kortárs galériák legfrissebb, legprogresszívabb irányzatai mutatkoztak volna be. 20 jelentős, kelet-európai galéria érkezett volna Budapestre, akik egy-egy kiemelt művészük egyéni kiállítását mutatták volna be egy nyüzsgő társadalmi esemény keretében, négy napon keresztül.

Egy kis reklám (Flash Show)

Sajnos a világméretű járványhelyzet ezúttal is felülírta a terveket. Bár az eredeti koncepció az esemény közösségi mivolta és a jelentős nemzetközi jelenlét miatt megvalósíthatatlanná vált, a szervezők inkább a nem face to face térbe költözés mellett döntöttek: így ZERO FLASH SHOW néven az eredeti elképzelés egy alternatívája valósul majd meg. A show nulladik kiadása kilépve a Károlyi Palota falai közül, a belváros különböző helyszínein, kirakatokba költözik. Az érdeklődők kívülről, a szabadból tekinthetnek meg kirakatonként egy-egy solo show-t, így a vírus nem húzhat falat a látogatók és a képzőművészet élvezete közé. A kiállítás november 12-21. között lesz látható Budapest belvárosában. A kiállított műtárgyak, az eredeti koncepcióhoz híven megvásárolhatók lesznek, közölték a szervezők.

Borító: Flash Show