Művészi alakot öltő könyörgés épül a Normafánál

Művészi alakot öltő könyörgés épül a Normafánál

- 2022. március 7. 7:47

Őszre elkészülhet a Szent Anna-réti Engesztelő kápolna a Normafán, jelentette be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

A bíboros a szombat este Budapesten bemutatott szentmisén jelentette be, hogy hosszas tárgyalás után az egyház megállapodott a terület tulajdonosával, a XII. kerületi önkormányzattal a kápolnaépítésről, az önkormányzat javaslatára kiírt pályázaton pedig kiválasztották, majd elfogadták a tervet is. A szentmise után a bíboros úgy nyilatkozott: reményei szerint őszre elkészül az Engesztelő kápolna. Elmondta, a szakbizottság választása alapján egy viszonylag szerény, a tájba illő, kicsi, de korszerű kápolna épül. Hozzátette: az egyház kérése az volt, hogy ne több funkciójú, hanem kizárólag liturgikus célra fenntartott épület valósuljon meg.Erdő Péter ismertette: az új kápolna homlokzata a tervek szerint nyitható lesz, így nagyobb hívő közösség is részt tud majd venni az ott bemutatott szertartásokon. Megjegyezte: havonta egy alkalommal jelenleg is tartanak misét a Normafánál.

A bíboros felidézte: a Szent Anna-réten vagy annak közvetlen közelében már az 1700-as években létezett egy kis erdei kápolna, amely idővel romlásnak indult. Eredetileg a népi vallásosság igénye volt, hogy új kápolnát építsenek, a XX. századra pedig már eleven téma volt a kápolnaépítés. A fatimai jelenések nyomán, a II. világháború előtti szorongással és félelemmel teli légkörben merült fel a gondolat, hogy a kápolna legyen a magyar nemzet engesztelő imádságának helyszíne: engesztelésül saját bűneinkért és könyörgésül azért, hogy Isten irgalmazzon a világnak és adjon békességet, fogalmazott Erdő Péter. Maga Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek a háború után szintén több körlevélben beszélt az engesztelés fontosságáról, de azt nem kötötte össze konkrétan a kápolnaépítéssel.

A Normafa üvegnegatívon (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Minden estre készültek tervek, és fennmaradt egy másolat, amelyen látható a bíboros aláírása. A kápolnaépítés azonban az 1940-es években már nem valósulhatott meg. A bíboros megjegyezte: a kápolnaépítéssel összefüggő magánkinyilatkoztatásokat az egyház nem hagyta jóvá, Mindszenty József is csak annyit írt róluk, hogy később még alaposabban meg kell vizsgálni azokat. Erdő Péter kiemelte: az építkezés ugyan sok évtizedig váratott magára, de az Engesztelő kápolna létrejötte ma is aktuális, hiszen a békére, Isten irgalmas, gondviselő szeretetére nagy szüksége van az egész világnak és különösen a magyar népnek. A bíboros reményét fejezte ki, hogy a kápolna ősi vágyaink, fogadalmaink megjelenítője lesz, művészi alakot öltő könyörgés mindannyiunkért.

(mti)

Borító: Erdő Péter bejelentése (mti)