Művészi “képeslapok” Rómáról

Művészi “képeslapok” Rómáról

- 2019. június 12. 9:00

Római anzix (Római képeslapok) címmel mutatkoznak be közös kiállításon csütörtöktől a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjasai.

Az akadémia épületében nyíló kiállítás nyolc magyar művész (Dobó Bianka grafikus, Nagy Karolina szobrász, Szepessy Béla István grafikus, Szilágyi Kornél filmrendező, Takács Lídia grafikus, Torma Éva festő, Tóth Márton Emil szobrász és Tóth Norbert képzőművész) csaknem negyven grafikáját, festményét, szobrát és videóinstallációját tárja a római közönség elé, közölte a Római Magyar Akadémia. A Németh Pál által rendezett tárlat ajánlója szerint a klasszikus képeslap műfajához Szepessy Béla és Takács Lídia művei állnak a legközelebb, míg Dobó Bianka művei az épített tér változó képeiben keresik a pusztuló és születő építészetet összekötő kapcsokat. Hasonló gondolatmenet vezérli Torma Éva műveit is, aki fotóiban a különböző képi rétegekből újraértelmezett valóságot talál meg.

Szilágyi Kornél videómunkája egyszerre önreflexív és önironikus, egy szürrealista látomás, amelynek főszereplője önmaga, aki meghatározhatatlan lénynek álcázva keresi az utat egy magasabb dimenzióba, áll a közleményben. Tóth Márton Emil munkái csak annyiban érintik Rómát, amennyiben a társadalmi igazságtalanságok, a szegénység mindenütt jelen vannak a világban. Tóth Norbert munkája humorral átitatva beszél az öndicsőítés kétes értékű, múlékony és pusztuló voltáról, Nagy Karolina installációi pedig a derengéssel átitatott kedvesség nyelvén beszélnek a mechanikussá válásról – írja az augusztus 30-ig látogatható kiállításról a Római Magyar Akadémia közleménye.

(mti)

Borító: A Forum Romanum Ttus diadalkapujával (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)