Múzeumok és a digitális kultúra – szakmai nap a Déri Múzeumban

Múzeumok és a digitális kultúra – szakmai nap a Déri Múzeumban

- 2017. október 10. 2:58

A debreceni Déri Múzeum módszertani szakmai napot tartott ‘Múzeumok és digitális kultúra’ címmel, amely során a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. és a Déri Múzeum munkatársai ismertették a MaNDA adatbázishoz kapcsolódó digitalizálási program eddigi eredményeit és várható fejleményeit, illetve bemutatásra került egy másik digitalizálási projekt, a Berettyóújfalu Topotéka. Az előadásokra 2017. október 9-én került sor a múzeum dísztermében.

Hegedűs Henriett, a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának vezetőhelyettese a projekt keretében megvalósuló közgyűjteményi együttműködésről számolt be. Elsőként egy rövid ismertetés hangzott el az intézmény előzményeiről: a Forum Hungaricum a volt Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) kettéválásával jött létre 2017 elején. A MaNDA adatbázis nevét megtartották, sőt, a gyűjtemény 2016 júniusától megújult felülettel várja a látogatókat. Az archívum ún. aggregációs adatbázis, azaz központi felülete a magyarországi partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmaknak, amelyeket közzétesz az Europeana, az Európai Digitális Könyvtár oldalán.

Hegedűs Henriett részletezte a Forum Hungaricum együttműködési stratégiájának pontjait, köztük a 2017-2025-ös ütemezésű Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról, a közfoglalkoztatásról, a digitalizálás elméleti-módszertani és a jogkezelés kidolgozásának fontosságáról beszélt. Mindemellett kiemelte az intézmény PR-tevékenységét is, amely során a partnerek adatbázisba töltött dokumentumaiból virtuális kiállításokat állít össze számos témában, így népszerűsítve azokat. Ennek része a hírlevél-szolgáltatás is.

Hegedűs Henriett, a Forum Hungaricum osztályvezető-helyettese és Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatóhelyettese (forrás: Bradács Zsuzsa, Déri Múzeum)

Szüts Etele, a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának vezetője az Europeana felé történő adatszolgáltatás, ún. exportálás technikai részleteibe engedett bepillantást. Az Europeana is röviden bemutatásra került; megtudtuk, hogy több mint 53 millió rekord böngészhető a felületén. A magyarországi tartalom ennek 1,9%-a, 1 013 467 tétel (2017. október 9.). Van még teendő, ám a szomszédos országok feltöltéseit tekintve Magyarország a második legnagyobb szolgáltató, Ausztria után. A Forum Hungaricum ebből 124 956 rekordot jelenített meg az Europeanán – egyelőre, hiszen havonta átlagosan további 5000 tétel várható, nagy részük angol fordítással.

Szüts Etele, a Forum Hungaricum osztályvezetője (forrás: Bradács Zsuzsa, Déri Múzeum)

Takács Eszter, a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának helpdesk munkatársa a MaNDA adatbázis egyik különleges dokumentumtípusai, a 3D modellek készítéséről tartott előadást. A Forum Hungaricum munkatársai kétféle 3D digitalizálási technikával dolgoznak. Az egyik bluebox technikán alapul, a tárgy körbefotózása után, a fotókból a 3DSOM nevű szoftverrel állítják össze a modellt. Az adatbázisban egyelőre ennek a módszernek az eredményei láthatóak: főként régészeti leletek, kisebb képző- és iparművészeti alkotások, régi fegyverek. A másik lehetőség a 3D szkennelés egy tablet és a Structure Sensor nevű szkenner segítségével. Utóbbival személyek 3D másolatait is elkészíthetjük, amelyet az előadás után ki is próbálhattak a hallgatóság tagjai.

Takács Eszter, a Forum Hungaricum helpdesk munkatársa és Lakner Lajos (forrás: Bradács Zsuzsa, Déri Múzeum)

Mindezek után egy hiánypótló kezdeményezésre került bemutatásra, Krajczárné Sándor Mária, a Bihari Múzeum muzeológusa ismertette a Berettyóújfalu Topotékát. A ‘Közösség mint lehetőség’ Európai Uniós projekt keretében, a Budapest Főváros Levéltára koordinálásában négy topotéka született a berettyóújfaluin kívül: a Budafok, a Józsefváros, a Solymár és a Városliget Topotéka, illetve pályázaton kívül jött létre a Székesfehérvár Topotéka. Ezek a gyűjtemények közösségi összefogással jöttek létre és bővülnek folyamatosan, a magánkézben lévő dokumentumok digitalizálás és szakmai ellenőrzés után kerülnek az archívumba. Ha valakinek birtokában vannak régi fotók, képeslapok, aprónyomtatványok és egyéb dokumentumok a fenti települések, budapesti kerületek kapcsán, és szeretné őket az utókor számára megőrizni, érdemes felvenni a kapcsolatot a topotékák kapcsolattartóival; a Berettyóújfalu Topotéka adminja a Bihari Múzeum.

Krajczárné Sándor Mária, a Bihari Múzeum muzeológusa (forrás: Bradács Zsuzsa, Déri Múzeum)

A záróelőadásban Lukács Tihamér, a Déri Múzeum fotós munkatársa beszélt a volt MaNDA programokról és a jelenleg futó Forum Hungaricum digitalizálási projektjéről, a kulturális közfoglalkoztatás tapasztalatairól. A Déri Múzeum 2013-tól, az első mintaprogramtól kezdve részt vesz az együttműködésben. Azóta számos gyűjteményrész került digitalizálásra, például néprajzi dokumentumok, köztük színes diapozitívek, kerámiák és csigacsinálók; a természettudományi terület anyagai; hadijelvények, pecsétnyomók; irodalmi fotóanyag; a Gondy-Egey fotográfiák – utóbbit illetően revízióra, részletesebb tárgyszógyűjtemény létrehozására is sor került. Közel 10 000 műtárgy digitalizálása történt meg. A hímes tojásokról készült fotók hamarosan feltöltésre kerülnek a MaNDA adatbázisba; Endrő Margit kerámiáit a közeljövőben fotózzák a múzeum munkatársai. Lukács Tihamér úgy összegezte az elhangzottakat, hogy a Forum Hungaricum programja jó lökést adott a digitalizáláshoz.

A résztvevők épp kipróbálják a 3D modellezést a Structure Sensorral (forrás: Bradács Zsuzsa, Déri Múzeum)

 

A borítókép forrása: Szüts Etele

Ajánlott irodalom:

KONDÁKOR Ferenc – SZÜTS Etele – TAKÁCS Eszter – TOMPA Éva: A MaNDA adatbázisban található virtuális kiállítások bemutatása. In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2017 (26. évf.) 10. szám

SZÜTS Etele: Kistelegdi Gyűjtemény – Magángyűjteményből közkincs. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2017 (64. évf.) 7-8. szám. p. 372-388.
URL: http://mandadb.hu/tart/mcitem/554575

VASS Johanna – SZÜTS Etele: Közgyűjtemények együttműködése a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben 2013–2016. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2016 (63. évf.) 12. szám. p. 478-493. URL: http://mandadb.hu/tart/mcitem/535310

A cikkhez kapcsolódik