Nagy Imre november 4-re megbízhatatlan, kvázi ellenforradalmi szereplővé változott

Nagy Imre november 4-re megbízhatatlan, kvázi ellenforradalmi szereplővé változott

- 2018. november 5. 11:02

A szovjeteknek muszáj volt minél hamarabb elfojtani, leverni az 1956-os forradalmat, mert veszélyes példát adhatott volna a környező megszállt országoknak, mondta Ligeti Dávid történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos munkatársa az M1 aktuális csatornán.

A forradalom és szabadságharc főbb tényezői, tendenciái világosan láthatók, de a helytörténeti kutatásokban van még feladat – közölte a történész. Érdekes kérdés, hogy a szovjet vezetés szándékai miért és hogyan változtak meg 1956 október végétől november 4-ig; ez még sok kutatásra ad módot, hívta fel a figyelmet Ligeti Dávid, akit a forradalom leverésének 62. évfordulóján kérdeztek. A Nagy Imre kivégzésével kapcsolatos kérdésre elmondta: a források azt mutatják, hogy a romániai internálás ideje alatt a szovjet vezetés hezitált arról, ki kell-e végezni a miniszterelnököt, és ha igen, azt hogyan lehet tálalni a kommunista hátországoknak. 1956 novemberében még szerinte nem volt egyértelmű döntés Nagy Imréék sorsáról.

Ideális tüzelőállás volt, szét is lőtték az oroszok (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Ligeti Dávid rámutatott: Nagy Imre november 4-ére megbízhatatlan, kvázi ellenforradalmi szereplővé változott a kommunista vezetés számára, ez nagyon jelentős megítélésbeli különbség volt a korábbi időszakokhoz képest, és 1956. november 4-e megpecsételte Nagy Imre sorsát.

(mti)

Borító: 1957-től Lottó Áruház lett (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)