Nagy Kriszta Tyereskova húsz év után újra óriásplakátot készített

Nagy Kriszta Tyereskova húsz év után újra óriásplakátot készített

- 2019. május 3. 8:56

Éppen 20 éve, hogy egy fiatal képzőművész 1998 novembere és 1999 márciusa között egy példányban óriásplakátot állított ki a pesti Lövölde téren. A Kortárs festőművész vagyok felirat mellett a művész, Nagy Kriszta állt fehérneműben, azt (is) üzenve, hogy ekkor már nem elég, ha hiteles művész, ezt be is kell vinni a köztudatba. Nagy Kriszta csütörtökön, a Szövetség utcában újra akcióba lépett – közölte a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).

A közlemény szerint Nagy Kriszta Tereskova x-T újra ott állt az óriásplakátján, de ott volt, hogy lefújhassa rajta azokat a részeket, amelyeket az Önszabályozó Reklám Testület Etikai Ad Hoc Bizottsága nem engedélyezett. Az történt ugyanis, hogy az idén Régi és új álmok címmel, május 25-én kezdődő szentendrei Art Capital kortárs művészeti fesztivál egyik kiállítójaként elkészítette a húsz évvel ezelőtti Kortárs festőművész vagyok mai parafrázisát, Csipke Rózsika halott címmel.(Nagy Kriszta azonos című, helyspecifikus tárlata majd a szentendrei MűvészetMalomban lesz látható.) Az Önszabályozó Reklám Testület Etikai Ad Hoc Bizottsága viszont úgy találta, az alkotás közzététele sértené a Magyar Reklámetikai Kódexet, mivel a vizsgált reklámnak azon kívül, hogy egy mesehősre utal és a szexualitást hangsúlyozza, egyéb azonosítható üzenete nincs. A Bizottság álláspontja szerint a reklám a mesehősre utalással a gyermekek figyelmének felkeltésére alkalmas és ezen kívül kizárólag szexuális tartalmú képi üzenetet mutat, ami így öncélú, a botránykeltésen kívül más értelmezhető üzenete nincs. A gyermekek és a szexualitás öncélú összekapcsolása, a figyelemfelkeltéshez a szexualitást felhasználó és a gyermekeket indokolatlanul bevonó módja nem etikus reklámozás, így nem elfogadható.

A művész akcióban (FMC)

Az Art Capital szervezői tiszteletben tartják a reklámetikai döntést – így Nagy Kriszta Tereskova x-T újabb óriásplakátja nem kerül majd ki köztéri plakáthelyekre. Ugyanakkor egyetlen példányát, mint egyedi műalkotást a 7. kerületi Szövetség utca 19. melletti plakáthelyen bemutatták az érdeklődő újságíróknak. A rögtönzött sajtóeseményen Gulyás Gábor, az Art Capital főkurátora röviden ismertette a május végén kezdődő Art Capital programjait, benne a készülő Csipke Rózsika halott projektet is.

Borító: Az álmos, régi Lövölde tér (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)