Ne gyűjtsük a szarvasagancsot!

Ne gyűjtsük a szarvasagancsot!

- 2022. március 3. 9:20

A hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése lopásnak minősül, emellett az állatok megzavarásával járó, főleg kereskedelmi célú és szervezett illegális gyűjtés veszélyt jelent a teljes erdei ökoszisztémára, közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

Közleményében a cég kifejti: a szarvasok április elejéig vetik le az agancsukat, ám addig kevés a táplálék az erdőkben, ezért nyugalomra van szükségük. Az illegális gyűjtők azonban gyakran megzavarják a vadakat, hogy erőszakkal kényszerítsék ki az agancshullatást, az állatok pedig menekülésre kényszerülve végzetesen megsérülhetnek, legyengülhetnek.

Hullajtott agancs 1958-ból (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

Ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot, az a jogszabályok szerint lopásnak minősül. Gyűjtésre csak az erdészetek munkatársai, a vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők jogosultak. Agancsot hazavinni azért is tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik föl a szakemberek. A Pilisi Parkerdő arra kéri a túrázókat, hogy az élővilág nyugalma érdekében ne térjenek le a kijelölt utakról, és hívják az erdőgazdaságot vagy a rendőrséget, ha agancsgyűjtővel találkoznak.

Valószínűleg vadászzsákmány (Kállay Gyűjtemény CC BY-NC-ND)

A szervezetten dolgozó csoportok különösen veszélyesek, mert szándékosan zavarják meg az állatokat, amelyek riadalmukban a közutakra is kiszaladhatnak. A vadak hajszolása állatkínzásnak minősül, és szabadságvesztéssel büntethető, olvasható a közleményben.

(mti)

Borító: Régen lőportartót is faragtak belőle (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)