Négyméteres Marx-szobrot állítanak Trierben

Négyméteres Marx-szobrot állítanak Trierben

- 2018. március 7. 9:19

Megérkezett kedden Kínából Marx Károly óriási bronzszobra a németországi Trierbe, a kommunizmus szellemi atyjának szülővárosába, ahol a filozófus születésének 200. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezések részeként avatják fel május elején.

 A 4,4 magas szobor Kína ajándéka a német városnak. Egy 1,1 méteres talapzatra állítják Trier római kori kapuja, a Porta Nigra közelében egy kis téren. Vu Vej-san elismert kínai szobrászművész alkotása gondolatokba merülve, szalonkabátban, bal lábával előre lépve ábrázolja a filozófust.

Karl Marx Stadt monumentális Marx-feje (MaNDA)
Karl Marx Stadt monumentális Marx-feje (Völgységi Múzeum CC BY-NC-ND)

Marx Károly (Karl Marx) filozófus, közgazdász és szociológus volt, 1818. május 5-én született Trierben, és élete első 17 évét is a Németország nyugati részén, a luxemburgi határ térségében fekvő városban élte le. Születésnapján leszármazottainak részvételével tartanak megemlékezést, szülőházában új állandó kiállítás nyílik. A megemlékezéssorozat már tavaly elkezdődött, amikor az emlékház (Museum Karl-Marx-Haus – KMH) udvarán felavatták Marx mellszobrát, amelyet évtizedekkel korábban készített 1981-ben elhunyt dédunokája, Karl-Jean Longuet, és a család adományozott a múzeumnak.

(mti)

Borító: Mészáros Géza festménye (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)