ÉVFORDULÓ SOROZAT

„Nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni”

„Nem elég a tehetség, magyarnak is kell lenni”

- 2024. július 1. 1:17

A Szépművészeti Múzeum és a Virginia Museum of Fine Arts közös tárlata olyan amerikai-magyar fotográfusokat mutat be: mint André Kertész, Robert Capa, vagy Moholy-Nagy László. André Kertész idén július 2-án született 130 éve.

Friedmann Endre, vagy ahogy mindenki ismeri, Robert Capa, a címbeli híres mondat atyja is helyet kapott ezen a tárlaton, ahol nyolc szekción át követheti végig a látogató neves, és kevésbé ismert fényképészek útját. A fényképeiken keresztül a magyarországi kezdetektől Berlinen és Párizson keresztül egészen Hollywoodig juthatunk.

A tárlat nemcsak a legnevesebb fényképészek munkáira koncentrál, hanem a hazánkban kevésbé híres alkotók bemutatására is vállalkozik– köztük Dienes Andor, Muray Miklós, Varga Anna, Ylla, Barna Anna, Plachy Szilvia vagy Somogyi Kornél életművének kiállítására.

A Magyarok New Yorkban szekciónál az egyik leglenyűgőzöbb összeállítás, Kertész tizenöt részből álló polaroid sorozata, melyben elhunyt felesége tárgyait örökítette meg.

André Kertész: Tűzlépcső (A fénykép a szerző felvétele)

A hollywoodi szekcióban Munkácsi Márton munkái a legjelentősebbek, valamint Dienes Andor Marilyn Monroe-t ábrázoló fotója, ugyanis a magyar fotográfus fedezte fel elsőként Monroe-t. A riportfotográfiák szekciónál szemügyre vehetjük a haditudósító Robert Capa vagy Kondor László vietnámi háborúban megörökített felvételeit egyaránt. A kiállítás Nickolas Muray – szerelmét ábrázoló – Frida Kahlo kék ruhában c. fotójával zárul.

Nickolas Muray: Frida Kahlo kék ruhában (A fénykép a szerző felvétele)

A tárlat tökéletes lenyomata ennek az évszázadnak, amely az itthon kevésbé ismert művészek munkáit is bemutatja. A Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989) c. kiállítás 2024. augusztus 25-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.

A fényképek a Virginia Museum of Fine Arts tulajdonában vannak.

A címlapon Kepes György Céltábla és kúp c. fényképe