Nem keltek el Hitler festményei

Nem keltek el Hitler festményei

- 2019. február 11. 10:20

Hitlernek tulajdonított öt festmény árverését hirdették meg Nürnbergben, ám egy sem talált gazdára, írta a BBC hírportálja.

A Weidler aukciósház a legdrágább festményért 45 ezer eurót (14,4 millió forintot) várt. Az árverésre a hamisítás vádja vetett árnyékot, Ulrich Maly, Nürnberg polgármestere szerint az esemény rossz ízlésre vall. A képek mellett licitálni lehetett egy horogkereszt-motívumos fonott székre, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázára és egy abroszra is. A náci szimbólumok nyilvános használta, történelmi, oktatási vagy más speciális helyzetek kivételével, a német törvényekbe ütközik, az aukciósház ezt úgy kerülte meg, hogy az árverési katalógusban elhomályosította a tiltott jelképeket. A héten a Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel. A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre, végül ötre lehetett licitálni. A lefoglalt állítólagos Hitler-alkotások közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az aukciósház szerint ezek 23 különböző tulajdonostól származnak.

A festést még a Nagy Háború alatt sem hagyta abba (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Ugyanez az aukciósház 2009-ben több, Adolf Hitlernek tulajdonított festményt árverezett el, köztük egy pár akvarellt 32 ezer euróért. 2015-ben összesen 400 ezer euró értékben adtak el németországi árveréseken további állítólagos műveket a náci diktátortól. Szakértők középszerűnek tartják Adolf Hitler műalkotásait,amelyekkel a rangos kereskedőházak nem is foglalkoznak. Stephan Klingen szerint Hitler műveinek nincs sajátos stílusa, azok semmiben sem különböznek más piktúrák százezreitől, ezért nehéz az azonosításuk. Az aláírás grafológiai vizsgálata sem elégséges
bizonyíték az eredetre, a szakértők feltételezésekre kénytelenek hagyatkozni. Január 24-én Berlinben vittek el a rendőrök egy árverésről három állítólagos Hitler-festményt, ugyancsak hamisítás gyanúja miatt.

(mti)

Borító: Állítólag képeslapról másolta (alon.hu)