Nem lesz egyszerű kimondani az Orsay Múzeum új nevét

Nem lesz egyszerű kimondani az Orsay Múzeum új nevét

- 2021. március 30. 9:25

Felveszi Valéry Giscard d’Estaing, a közelmúltban elhunyt francia elnök családnevét a párizsi Orsay Múzeum, jelentette be a francia kulturális minisztérium.

A tárca közleménye emlékeztetett arra, hogy Giscard d’Estaing, aki 1974 és 1981 között volt Franciaország elnöke, elkötelezetten és határozottan munkálkodott a múzeum megszületésén és annak fejlődését is követte. Roselyne Bachelot miniszter a XIX. századi irodalom és művészetek iránti szenvedélyéről ismert kultúremberként méltatta a néhai elnököt, és üdvözölte azt a nagy leleményességről tanúskodó építészeti és örökségvédelmi lépést, amely egy műemlék megőrzése és annak múzeummá alakítása is volt egyben. A XIX. századi művészeteknek, mindenekelőtt az impresszionista festészetnek szentelt Orsay Múzeumot egy volt pályaudvar épületében alakította ki a francia állam Valéry Giscard d’Estaing kezdeményezésére, de a kulturális intézményt már utóda, Francois Mitterrand avatta fel.

A múzeumnak Van Gogh képeiből is szép kollekciója van (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A nemzetgyűlés csütörtökön egyhangúlag fogadta el azt a határozati javaslatot, amely alapján az Orsay Múzeum és a hozzá tartozó Orangerie kiállítóhely felveszi a volt államfő nevét. A kulturális tárca jelezte, hogy a döntést a néhai elnök családjának jóváhagyásával hozta meg a kormány. Franciaországban megszokott, hogy nagy modern kulturális intézmények felveszik azon elnök nevét a halála után, akinek a mandátuma alatt, illetve kezdeményezésére jöttek létre. A Modern Művészetek Múzeuma így lett Pompidou Központ, az új nemzeti könyvtár Francois Mitterrand nevét viseli, míg az őshonos kultúrák civilizációit és művészeti örökségét bemutató Quai Branly Múzeum a közelmúltban kapta meg Jacques Chirac nevét.

(mti)

Borító: Az épület (Wikipédia)