Nemzeti Múzeum: megismerkedhetnek a hely szellemével

Nemzeti Múzeum: megismerkedhetnek a hely szellemével

- 2021. március 12. 7:47

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) munkatársai különleges utazásra hívják a járvány miatt távoli látogatókat a múzeum blogján, és közösségi oldalain. A tér használatának ókori és jelenkori módozatai, helyek emlékének, nevének megőrzése vagy éppen átírásának, kiradírozásának szándéka, egykori terek újraalkotása a digitális technika segítségével számos izgalmat tartogat; ünnepi és mindennapi helyek, emlékezetre méltó és csak emlékekben őrzött terek elevenednek meg a régész, történész, művészettörténész és restaurátor szakemberek írásaiban.

Március lévén, különleges hangsúlyt kap a Nemzeti Múzeum épülete és a Múzeumkert: forradalmi események és az emlékezés helyszíne, a zajos városban felüdülést kínáló kert és padjai, a jól ismert, ikonikus épület, műemlék, amely szakmai közösségünk számára egyben munkahely, az általunk gondozott műtárgyak lakóhelye. A „hely”-ről való gondolkodás ugyanakkor a MNM közleménye szerint másfajta intellektuális kalandozásra is rábírta az intézmény muzeológusait: körbejárják a lakóhely, a lelőhely, a vesztőhely, az emlékhely, az átnevezett hely, az ősi/történelmi hotspot, a kirakat és a műhely, a kint és bent, a fent és a mélyben fogalmát.

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei rendkívül színesek és összetettek, a változatos tárgyi anyag megőrzéséhez, kutatásához, bemutatásához többszáz különböző képzettségű szakember munkája szükséges: az archaeozoológustól kezdve a numizmatikuson át a különböző korszakok, tárgytípusok speciális szakértőjéig. Hogy ennek a számtalan irányba mutató multidiszciplináris közösségnek a tudását összefűzhessék, minden hónapban más fogalmat jelölnek ki. A Testtörténetek, a Lélektörténetek, az Ünnepi asztal és a Kezdetek a Szerepcsere fogalma után ebben a hónapban a közlemény szerint megismerkedhetnek a HELY szellemével.

Borító: A régi Nemzeti Múzeum (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)