Nevet módosított a Ghymes

Nevet módosított a Ghymes

- 2018. november 13. 10:57

Megújult és módosított elnevezésén az idén 35 éve alakult Ghymes együttes. A népszerű világzenei formáció 2019. március 24-én már Szarka Tamás & Ghymes néven ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban (BKK).

Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, és az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim, mondta Szarka Tamás zenekarvezető, énekes-hegedűs az MTI kérdésére a budapesti sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, új anyag nélkül a Ghymest nem tudta volna folytatni. Fivére, Szarka Gyula gitáros-énekes hozzátette: jó ideje sokat dolgoznak külön és megbeszélték, hogy a folytatás így legyen. A BKK-beli fellépésen, amelyet a Danubius Music szervez, vendégként színpadra lép Szarvas József színművész, valamint a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola kiskórusa. A sajtótájékoztatón a Szarka testvérek felidézték a felvidéki Ghymes eddigi három és fél évtizedes történetének emlékezetes állomásait. Szarka Gyula kitért arra, hogy a szlovákiai sikerek után a kilencvenes évek elejétől kezdtek Budapestre járni és 1997 táján indult saját klubjuk a Fonó Budai Zeneházban, de Magyarországon még akkor is alig ismerték őket; az áttörést az 1998-ban kiadott Rege című lemez hozta meg.

A Fonó pajtájában éreztük először, hogy komolyra fordult a helyzet: a saját koncertünkre alig tudtunk bejutni, annyian voltak. Minden évben kaptunk egy picivel nagyobb lökést, ez vitt minket előre, fogalmazott Szarka Tamás. Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy várhatóan tavasszal jelennek meg az új dalai lemezen. A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 25 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett, az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt. A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

(mti)

Borító: A névadó vár (szlovakia.travel)