Nincs kontroll az Európa Kiadótól

Nincs kontroll az Európa Kiadótól

- 2018. március 23. 8:50

Nincs kontroll címmel új, négyszámos lemezt jelentet meg az Európa Kiadó. A Menyhárt Jenő által vezetett kultikus zenekar március 23-24-én a hamarosan bezáró fővárosi Gödör Klubban dupla koncerten mutatja be az új dalokat.

A világ dolgait és életünk legszemélyesebb ügyeit egyszerre felvillantó dalokban jéghegyek, csokor vörös rózsák, Budapest és New York váltogatja egymást. A Nincs kontroll című EP az Európa Kiadó első megjelenése a 2016 végén megjelent …Valahol lenni… című stúdióalbum óta, közölték a szervezők. A zenekar 2017 elején teljesen átalakult, a régi tagok közül Menyhárt Jenő énekes-gitáros mellett csak Gyenge Lajos dobos maradt, hozzájuk csatlakozott Bujdosó János gitáros, Tóth Zoltán Spenót basszusgitáros és Kálmán András billentyűs. A lemezen három vadonatúj dal – a Mindenki egyenlő, a Nincs kontroll és a Még egyszer újra – szerepel, valamint a zenekar történetének első stúdióban rögzített feldolgozása, a Balaton-féle Levert vagy. Vannak olyan mágikus pillanatok, amelyekben egyszerre történik a múlt, a jelen és a jövő. A Nincs kontroll EP néhány ilyen pillanat megragadására és megörökítésére tett kísérlet, mondta a lemezről Menyhárt Jenő. A lemez péntektől hallható valamennyi streaming felületen és fizikai formátumban is kapható lesz.

Egy régebbi felállásban, Debrecenben (MaNDA)
Egy régebbi felállásban, Debrecenben (MODEM CC BY-NC-ND)

Az underground csapat a feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból alakult 1981-ben. Sok tagcserén ment át, játszott itt két legendás, azóta elhunyt gitáros, Dénes József (Dönci) és Gasner János is. Erőteljes zenéjük, szókimondó szövegeik, albumaik – elsősorban a Popzene (1987) és a Szavazz rám (1989) -, valamint koncertjeik óriási hatással voltak a nyolcvanas-kilencvenes évek magyarországi zenekaraira. Dalaik ma már rockzenei klasszikusok, köztük a Küldj egy jelet, az Igazi hős, a Popzene, a Szabadíts meg vagy a Romolj meg.

(mti)

Borító: Az örök frontember, Menyhárt Jenő (MODEM CC BY-NC-ND)