Notre Dame: marad az eredeti forma?

Notre Dame: marad az eredeti forma?

- 2020. július 10. 10:21

Az új francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot szerint széles konszenzus alakult ki arról, hogy az eredeti formájában kellene helyreállítani a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát. Az illetékes bizottság csütörtökön tárgyal a kérdésről.

Úgy tűnik, hogy széles konszenzus alakult ki a közvéleményben és a döntéshozók részéről is, de a végén azt hiszem, a köztársasági elnök hozza meg a döntést az eredeti formában történő helyreállításról, mondta a tárcavezető a France Inter közrádióban. Szerinte nehéz azt mondani, hogy teljesen ugyanolyan lesz, de a huszártorony szellemében ugyanolyan. A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet csütörtökön ül össze, hogy megvitassa a gótika egyik emblematikus épülete felújításának részleteit, a miniszter szerint elsősorban a tetőszerkezet és a huszártorony újjáépítése lesz napirenden. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Dián a huszártorony (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Az újjáépítők két táborra szakadtak: az ortodoxok azt követelik, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozik a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A modernisták, köztük maga Emmanuel Macron köztársasági elnök is újító kézzel nyúlnának az épülethez, rajta hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.Jean-Louis Georgelin, a felújításért felelős kormánybiztos múlt héten elmondta: szeptember vége előtt befejeződik a huszártorony körüli állványzatnak a lebontása. A huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. Az elbontási munkák június 8-án kezdődtek.

(mti)

Borító: Régi képeslapon (Kuny Domokos Múzeum CC BY)