ÉVFORDULÓ SOROZAT

Ő máshogy volt színészkirály

Ő máshogy volt színészkirály

- 2019. szeptember 25. 12:28

Tíz esztendeje hunyt el Bujtor István is, akit igazán Ötvös Csöpiként ismert meg az ország színházba nem annyira járó része. Polgári család sarja volt, ami azért a létező szocializmusban is jól látható tartást adott neki. Egyenes emberként hiányzik is a szakmából.

Egyenes ember volt, no és vagány is, ahogyan ez testvéreire is jellemző. A családi háttér megvolt a legjobb iskolákhoz, de otthagyta a piaristákat és az orvosi helyett végül a közgázt végezte el. Igaz, féltestvére, a „színészkirály” is diplomás mérnök volt, volt hát hova visszanyúlni mindkettőjüknek, ha a választott pályán, a színészetben kudarcok jelentkeznének. De nem jelentkeztek kudarcok, igaz Bujtorból nem az a színészkirály lett, mint féltestvéréből. Bujtor inkább olyan szerethető figura volt, amolyan igazság bajnoka, amik inkább szeretnénk lenni, mint a sors nagy kérdésein tépelődő, komoly emberek. Olyan, akiről könnyen elhiszi az ember, hogy szereti a jó magyaros ételeket, kettesével kéri a rizling nagyfröccsöt és az asztalra csap, ha kell.

A Hungarofilm fényképén (Magyar Nemzeti Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Akármennyire is nem azt akarták, még az ízig-vérig kommunista propaganda-filmsorozatban, a Borsban sem kívántuk igazán a halálát neki, azaz Zentay Dezső csendőrtisztnek, és persze társának, a Koncz Gábor által alakított Ormándy Oszkárnak sem. Pedig már azt is tudjuk, hogy a forgatókönyv szerint meg kellett volna halniuk valahol a 15 rész felénél, de megbeszélték, hogy a lelövésük után inkább felkelnek, és folytatják Borsék hajkurászását. Azt sejteni lehetett, hogy soha sem fogják „megcsípni” a főszereplőt és társait, mint ahogyan azt is sokan gondolták, hogy a szocializmus sem ér majd véget.

Dezső és Oszi (Wikipédia)

Talán örökké tart, és nekünk csak annyi marad, hogy a talpraesett, de a háttérben maradó Ötvös Csöpi megoldja mindazt, amit a Kardos elvtársak elrontanak. Akiket ugyan el kell viselnünk, de hát el lehet úgy is itt éldegélni, hogy nem keveredünk a korpa közé. Igaz, kicsit kevesebb vaj kerül a kenyérre, de legalább bele tudunk nézni reggelente (vagy este) a tükörbe.

“Ötvös Csöpi” Tihany alatt (Magyar Nemzeti Filmarchívum CC BY-NC-ND)

Persze az is meglehet, hogy az elvtársak ott, Aczél környezetében kiszámítottan engedték ezt a figurát, mint ahogyan mondjuk Hofi Géza rendszerkritikáját is. De ettől még Bujtor nem vált hiteltelenné úgy, mint Hofi a pályafutásának a végén. Sőt, neki a rendszerváltás hozta el azt, amire talán már jó ideje készült. Filmstúdiót irányíthatott, majd színidirektor lett, szabadtéri színpadot alapított, vezető lehetett. Kapitány, mint a Rabonbánon, amivel ötször lett magyar bajnok mindennél jobban szeretett taván, a Balatonon. Aztán ki gondolta volna, hogy egy ilyen erőtől, egészségtől kicsattanó embert 67 évesen el tud vinni egy fertőzés. Hogy az égadta egy világon sehol sem tudnak segíteni rajta.

Borító: A szerethető Ötvös Csöpi (port.hu)