Kalandos sorsú hangfelvételek online

Kalandos sorsú hangfelvételek online

- 2019. november 4. 10:49

Három héten keresztül percről perce végighallgathatjuk, hogy mi szólt 1956-ban a Szabad Európa Rádióban (SZER) – tette közzé honlapján az Első Pesti Egyetemi Rádió „SZER56”.

Az annak idején rövidhullámon, külföldi adókon keresztül közvetített adás 2019. október 19. és november 12. között online hallható napi 24 órában, minden műsor pontosan akkor, amikor 63 évvel ezelőtt elhangzott. A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER) restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet.

Egy levélben a SZER felrobbanását kívánják (Magyar Nemzeti Múzeum CC BY-NC-ND)

Az „ismétlés” kiterjed a forradalom előtti négy napra is. Ez az egyetlen fennmaradt adásfolyam-felvétel, mely az 1950-es évek „hétköznapi” műsorait megőrizte. Az október 19–21-én elhangzott műsorokat a nagyközönség most először hallhatja. A műsorok között a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és még vetélkedő is szerepel.

A SZER stúdiója (szer.oszk.hu)

Az EPER felidézi, hogy a Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait az átjátszóállomásokon rögzítették és fennmaradásuk annak köszönhető, hogy a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről, és ehhez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket. Ezeket a vizsgálat lezárulta után a nyugatnémet külügyminisztérium a koblenzi német szövetségi archívumban helyezte biztonságba, ahol évtizedekre megfeledkeztek róluk, míg a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években felfedezték, átjátszották kazettára, majd digitalizálták. Az Első Pesti Egyetemi Rádió „SZER56” hangemlékezeti projektje keretében ezeket a kalandos sorsú hangfelvételeket hallhatjuk – áll az OSZK hírlevelében.

Borító: Egy korabeli vevőkészülék (Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány CC BY-NC-ND)