Operák a kőfejtőben

Operák a kőfejtőben

- 2019. július 5. 10:39

Két operaelőadással folytatódik a nyári szezon a hétvégén a Fertőrákosi Barlangszínházban: pénteken Puccini Bohémélet című operáját, szombaton pedig Mozart Figaro házassága című vígoperáját láthatja a közönség – tájékoztatott a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Puccini Bohémélet című operáját a Kassai Állami Opera viszi színpadra olasz nyelven. Mimi szerepében Lucie Kaąpárková és Janette Zsigová, Rodolfo szerepében pedig Jaroslav Dvorský és Jozef Gráf lesz látható. A karmester Maroą Potokár és Jan Novobilský lesz. Másnap a Co-Opera szervezésében, a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként, Szabó Máté rendezésében mutatják be Mozart Figaro házassága című vígoperáját. Oberfrank Péter, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője szerint a közönség visszajelzése egyértelműen a magyar nyelvű előadások irányába billenti a mérleg nyelvét, így azon az estén a vígoperát magyar nyelven, német felirattal mutatják be.

Vasárnap délután folytatódik a Soproni Szimfonikusok kamarazenekarának Ötórai Hangoló című klasszikus kamarazenei koncertsorozata, amellyel a zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek. A tíz alkalomból álló sorozattal a szervezők nem titkolt célja, hogy a barlang látogatóihoz is eljuttassa a komolyzene szeretetének üzenetét. A koncertek jellemzően tanítási óra hosszúságúak, és Dohnányi darabjai mellett minden koncerten felcsendülnek a régióhoz kötődő két zeneszerző, Haydn és Liszt művei is.

(mti)

Borító: Skoflek István diáján (Kuny Domokos Múzeum CC BY)