Organikus közösségi tér Makovecz megismeréséhez

Organikus közösségi tér Makovecz megismeréséhez

- 2017. november 21. 10:02

Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum hétfőn Budapesten, a központot működtető Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke szerint az intézmény lehetőséget nyújt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész életművének megőrzésére, értő bemutatására.

Az átadó ünnepségen Vashegyi György elmondta, hogy a központ nemcsak emléket állít a nemzetközi organikus építészet rendkívüli hazai képviselőjének, de olyan teret is hivatott biztosítani az érdeklődő közönség számára, amely által mélyebb bepillantást nyerhetünk Makovecz Imre alkotó művészetébe. A központ méltó helyszínéül szolgál az MMA alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke legjelentősebb berendezési és használati tárgyainak elhelyezésére is. A látogatók megtekinthetik Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukcióját is. Vashegyi György reményei szerint a központ nem csak az emlékezés helyszínekén szolgál majd, hanem, mint fogalmazott, egy olyan organikus közösségi térként is, amely szerves részét fogja képezni e rendkívüli művész munkássága megismerésének, a felfedezés újdonságának, és egyben a jövő nemzedékét megillető inspiráció forrásává válik. Közölte, a Makovecz Központ és Archívum működtetését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete látja el.

Makovecz Imre tervezte templom Siófokon (MaNDA adatbázis)
Makovecz Imre tervezte templom Siófokon (MaNDA adatbázis)

A család nevében Makovecz Pál, az alkotó fia, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy szerencsésnek tekinthetik azok magukat, akiknek van valamilyen személyes emlékük Makovecz Imrével kapcsolatban. Mindazok, akik (…) vele egy időben itt lehettek ezen a bolygón, mind szerencsésnek tekinthetik magukat, ugyanis egy olyan szellem jelenlétében voltak (…) itt, amelynek a jelenléte (…) ennek a bolygónak ünnep, fogalmazott hozzátéve: azt szeretnék, hogy ebben a házban minden rendezvényen ez a szellem itt legyen. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy a magyar kulturális stratégia újabb bázisának létrejöttéhez hozzájárult. Kijelentette: óriási felelőssége van a központ működtetőjének, mert hozzá kell járulni egy olyan stabil, tiszta európai Magyarországnak a létrejöttéhez, amelyet veszély fenyeget. Kevés olyan történelmi idő volt, amikor Makovecz Imre szellemére ilyen szüksége lett volna a magyar kultúrának, tette hozzá Fekete György.

(mti)

Borító: A siófoki templom bejárata (MaNDA adatbázis)