Örkény a Várkertből, Udvaros Dorottya tolmácsolásában

Örkény a Várkertből, Udvaros Dorottya tolmácsolásában

- 2020. március 24. 10:20

A Várkert Irodalom Aposztróf című műsora, melynek háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, a karantén idején otthonába is elhozza irodalmi beszélgetéssorozatát. A mai téma Örkény István munkássága lesz.

Örkény István munkásságát mutatja be a Várkert Irodalom első élő bejelentkezése a karantén idején. A műsor vendége Udvaros Dorottya színművész lesz, aki válogatott szövegeket hoz az életműből, valamint saját élményeit is elmeséli: mit jelent neki az örkényi hang, és mit ad a Macskajáték előadás, amiben ő az egyik főszereplő.

A nagy sikerű Várkert Irodalom sorozat beszélgetős estjeinek sorában márciusra volt meghirdetve Töredékekben címmel az Örkény István-est. Elővételben közel 400 jegy elkelt az előadásra, amin Udvaros Dorottya színművész, Blaskó Péter színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Székely Gábor rendező vettek volna részt. A koronavírus azonban, ahogy a világon mindenütt, hazánkban is közbeszólt, és minden meghirdetett előadás, kulturális rendezvény törlődött. Juhász Anna irodalmár, a sorozat egyik alapítója úgy döntött, a házi karanténból is megtartja a rövidített előadást, ahol március 24-én, este 19.00 órakor élő közvetítésben Örkény Istvánt, a magyar drámairodalom megújítójaként, illetve a groteszk jelenségek ábrázolójaként számon tartott alkotót mutatja be – személyes aspektusból.

Örkény Macskajátékát 1971-ben is játszották (Csorba Győző Könyvtár CC BY-NC)

A Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője, aki írásaiban egy értelmetlennek látszó mozzanatból is a mély igazságok felé mutat, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője lesz tehát a téma, életének főbb állomásai mellett a Macskajátékról lesz bővebben szó. A közvetítésbe bekapcsolódik Udvaros Dorottya színművész, a Nemzeti Színházban futó, Szász János rendezte Macskajáték előadás egyik főszereplője, aki az életműből kiválasztott szemelvényeket, és a Macskajáték egyik monológját adja elő, közölte a Várkert sajtóosztálya.