Örökség-díj a Szélkiáltó verséneklő művészetének

Örökség-díj a Szélkiáltó verséneklő művészetének

- 2018. szeptember 26. 8:43

Szombaton újabb Magyar Örökség Díjakat adnak át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében, az elismeréssel ezúttal is hét kiemelkedő személyiség és intézmény tevékenységét díjazzák.

Magyar Örökség Díjban részesül a Szélkiáltó Együttes verséneklő művészete, Tisza István nemzetszolgálata és mártíromsága, valamint Lőrinc Celesztin moldvai csángók magyarságtudatát erősítő szolgálata, közölték a szervezők. A kuratórium kitüntetésben részesíti Kamuti Jenő sportemberi és orvosi életútját, Kolár Péter széles körű kultúraszervező és színházépítő munkásságát, Pogány Erzsébet közösségszolgáló emberi helytállását és a Magyarok Kenyere Mozgalom nemzetegyesítő szolgálatát. A pécsi Szélkiáltó Együttes Magyarország egyik leghosszabb ideje működő, megzenésített verseket alkotó és előadó együttese, írja méltatásában Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, hozzátéve, hogy az eddigi 400 feldolgozott vers és 3 ezer fellépésük mennyiségi értéke egyúttal kérlelhetetlen minőségi igényességgel párosul. Koncertjeik a legkisebb falvak iskoláitól a nagyobb települések kultúrházain, művelődési központjain át a legrangosabb koncerttermekig szólaltak meg az elmúlt négy és fél évtizedben.

Tisza István olyan férfi volt, aki azért élt és dolgozott, hogy népe, hazája boldogulhasson, olvasható Szakály Sándor hadtörténész, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójának laudációjában. Pásztor Zoltán rádiós újságíró Lőrinc Celesztint, a Csángó Rádió kitalálóját méltatva azt írja: jelenné, jövővé változtatta a múltat. Kitalált valamit, olyasmit, ami segíti megőrizni a csángó kultúrát. Rájött arra, hogy a rádió az egyik legtökéletesebb eszköz a kultúra terjesztésének terén. Kamuti Jenőt vívó pályafutása tette halhatatlanná, világszerte ismertté. Mesterének, Bay Bélának útmutatásával 20 éven keresztül volt a magyar tőrválogatott tagja, írja méltatásában Schmitt Pál olimpikon, a NOB magyar tagja, volt köztársasági elnök, hozzátéve, mint sportvezető is maradandót alkotott: 10 éven keresztül volt a Magyar Vívószövetség elnöke, 28 éve folyamatosan a MOB elnökségének tagja. 1977-ben az UNESCO fair play díjjal ismerte el példamutató pályafutását, a Nemzetközi Fair Play Bizottság pedig 2000 óta őt választja immár 4. alkalommal elnökévé.

Tisztelte és szerette mindenki, akivel összehozta a sors. Szakmai és baráti kapcsolatait a közösség számára fordította mindig.(…) Halála után méltán állapították meg róla, hogy a kassai magyarok apostola volt, méltatja Kolár Pétert, a kassai Thália Színház volt igazgatóját Havasi Péter újságíró, a Kassai Figyelő alapító főszerkesztője. Nevéhez kötődik a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) megalakítása 2001-ben, mely a felvidéki magyar civil társaságokat szövi hálózatba, majd 2005-ben Szlovákiában az első magyar nyelvű hírportál, a Felvidék.ma elindítása. Mindkettőt a semmiből teremtette, s ezerszer küzdött meg azért, hogy megmaradjanak, mert az ellenszélből, az ellendrukkerekből és az értetlenségből sohasem szenvedtünk hiányt, emlékezik méltatásában Bauer Edit szociológus, politikus Pogány Erzsébetre. Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökének méltatása a Korinek László által indított Magyarok Kenyere Programnak köszönhetően a rászoruló gyerekek kenyérhez, kalácshoz juthatnak évről évre.

A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport és tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

(mti)

Borító: A Szélkiáltó Együttes verséneklő művészete Fehérváron (Városi Képtár – Deák Gyűjtemény CC BY-NC-ND)