3D SOROZAT

Országimázs dobozka

Országimázs dobozka

- 2019. március 29. 10:57

Aztán annyira szép ez a 3D-ben digitalizált krémszínű bádogdoboz, hogy nem mehetünk el szó nélkül mellette mi sem. Hogy mit tarthattak benne, arról megint csak találgatni lehet, de ez esetben a beltartalom kevésbé érdekes számunkra, mint a „külbecs”.

A rákóczifalvai Macimúzeumnak a MaNDA adatbázisába is bekerült dobozgyűjteményéből már bemutattunk néhány darabot. Ezekben a cikkekben jórészt a dobozok tartalmát taglaltuk, de sor került ezek előállításának folyamatára is. Amelynek a hengerelés felfedezése és a fémek különféle ötvözése az elengedhetetlen feltétele. Ezek az eljárások a 19. század második felére, végére olyan magas színvonalat értek el, amellyel ilyen, szépségüket sokáig őrző produktumokat voltak képesek előállítani. Az ilyen tárolóeszközök, díszdobozok legnagyobb ellensége a korrózió, amelyet vagy a festéssel, vagy a vas alapanyag ötvözésével próbálták kiküszöbölni.


A piactér a templommal és a városházával (B. A. P. Macimúzeum és Kiállítóterem CC BY-NC-ND)

Ezt a 11 x 8 x 16 centiméteres darabot préseléssel és forrasztással, a leírása szerint Hannoverben állították elő. Erre a megállapításra úgy juthattak a Macimúzeum munkatársai, hogy a dobozka fedelén lévő, az egész felületet betöltő matrica Hannover városának központját, a piacteret ábrázolja. A grafikát a matricás eljárást használva vitték fel a festett, vagy éppen zománcozott dobozra. A módszer a szecesszió idején volt talán a legnépszerűbb, de hellyel-közzel még ma is használják. No de nézzük inkább a dobozka tetejét, pontosabban Hannover városát, amit most félmillióan laknak. Valamikor Berlinnel együtt Hanza-város volt, majd 1692-ben a várrobbantó Lipót császártól kapott fejedelme választófejedelmi rangot, aminek, és a szuverenitásának, a napóleoni háborúk vetettek véget, de a bécsi kongresszus visszaállította dinasztiájával együtt a hercegséget. Sőt, királyság rangjára emelte, így a Hannover-házból származók uralkodói királyok voltak egészen 1866-ig. Mikor is Ausztria mellé állva kapituláltak az osztrák porosz háborúban, és lettek azután Poroszország része. Hannover, ahogyan a dobozka teteje is mutatja, az 1300-as években épült központi templomával (Marktkirche) és 15. századi városházával a Hanza-városok ismert képét mutatja, pontosabban mutatta egészen 1943 októberéig, amikor is a szövetségesek porig bombázták.

Az országimázsként is tekinthető dobozka oldalain aztán a Brandenburgi kapus Berlin címere mellett további német városok: Köln, München, Drezda, Lübeck és Breslau (ma Wrocław) jellegzetes épületei látszanak.