Ősi arany- és ezüstkincsek a magyarok és románok lakta területekről

Ősi arany- és ezüstkincsek a magyarok és románok lakta területekről

- 2018. július 9. 10:32

A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden, a szinte felbecsülhetetlen értékű kollekció vasárnap délután érkezett meg a Tisza-parti városba, tájékoztatott a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.

Hegedűs Anita közölte, az ezer arany- és ezüsttárgyból álló kollekció milliárdos, szinte felbecsülhetetlen értéket képvisel. Emiatt nem lehetett előzetesen nyilvánosságra hozni sem az útvonalat, sem pedig az érkezés időpontját, így a kollekció titokban érkezett meg Szegedre. A tárgyak vasárnap reggel indultak útnak a bukaresti Román Nemzeti Múzeumból, majd délután lépték át a román-magyar határt. Az országhatártól a magyar rendőrség biztosított felvezetést a több furgonból álló konvojnak. A Fekete ház elé is szirénázva érkeztek a kincseket szállító járművek, majd a ládák bepakolását fegyveres rendőrök biztosították.

A kincsek ideiglenes otthona grafikán (MaNDA)
A kincsek ideiglenes otthona grafikán (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon azokat a legértékesebb, legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be, melyek a 19-20. században kerültek elő a történelmi Magyarország és a mai Románia területén. A kollekció sok ezer évet ölel át: az őskortól a középkorig találkozhatnak gyönyörű ötvösremekekkel a látogatók. A műtárgyak között szerepelnek fegyverek, pajzsok és sisakok, valamint különböző ékszerek és használati tárgyak is. A román és magyar szakemberek különleges biztonsági intézkedések mellett hamarosan megkezdik a kollekció kicsomagolás, installálását. A kiállítás várhatóan július 18-tól látható Szegeden.

(mti)

Borító: A korábbi, debreceni kiállítás néhány darabja  (szekelyfold.ma)