Őskőkori lovak a pályaudvar mellett

Őskőkori lovak a pályaudvar mellett

- 2019. június 7. 9:49

Egy lovat és más patás állatokat ábrázoló 12 ezer éves homokkőtáblára bukkantak megelőző régészeti ásatások közben a nyugat-franciaországi Angouleme város pályaudvara mellett.

A 25 centiméter hosszú, 18 centiméter széles és három centiméter vastag kőtábla mindkét oldalán találhatók őskőkorszaki vésetek, a legjobb állapotban azonban egy fej nélküli ló rajzolata maradt fenn, amelyen különösen élethűek a lábak és a paták, közölte a megelőző régészeti feltárásokért felelős francia kutatóintézet, az INRAP. A fej nélküli ló elfoglalja a kőtábla egyik oldalának csaknem felét. A táblán kevésbé markánsan kivehetők négy másik kisebb növényevő állat körvonalai is, köztük egy másik lóé, és egy feltételezett – szintén fej nélküli – szarvasféléé, amire patájának sajátos formája utal, és talán egy őstuloké. A kőlap másik oldalán egy ló hátsó fele látható nagyon finom kidolgozásban.

Könyv a magyarországi őskőkorról (Miskolci Egyetem CC BY-NC-ND)

A régészeti feltárást egy üzletközpont építése miatt végezték egy olyan helyen, amely ősi vadászterület lehetett. Az angouleme-i lelőhelyen felfedeztek kezdetleges tűzhelyeket is kovakő- és állatcsontmaradványokkal, valamint olyan kavicsokkal, amelyeket felhevítve sütőlapként használtak. A hely vadászati hasznosítására nyílhegymaradványok utalnak. A francia kutatók szerint ez a prehisztorikus állatábrázolás kivételes felfedezés, mert a késő őskőkor végét jelentő Mas d’Azil-i korszak (i.e. 12 300 – i.e. 9600) absztrakt motívumok jellemezte, kései szakaszában ismeretlenek a figuratív ábrázolások. Ez az utolsó ábrázolás a paleolitikumból. Olyan, mintha egy földönkívülit fedeztünk volna fel, idézte a Le Monde francia napilap honlapja Miguel Biard régészt, az angouleme-i ásatás tudományos vezetőjét.

(mti)

Borító: lemonde.fr