Összeomlott a Bay-kastély maradéka is Ördögkúton

Összeomlott a Bay-kastély maradéka is Ördögkúton

- 2020. július 3. 9:55

Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton, közölte az Agerpres hírügynökség.

A 19. század közepén neoromantikus stílusban épített kastélyban az államosítás után a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székháza működött. Az épület 1990 után gazdátlan maradt és romossá vált. Egy 2018-ban végzett felmérés szerint már csak kilenc százaléka állt. A község polgármesterének a többször megismételt kérésére 2019-ben törölték a műemlékek országos lajstromáról. Cristian Oros polgármester az Agerpresnek elmondta: hosszabb távon azt tervezik, hogy a kastély helyén építsék fel a polgármesteri hivatal új épületét.

A távolban ott van Ördögkút (MaNDA)

A Bay-kastély utolsó tulajdonosa Bay Ferenc volt, aki a második világháború végén elmenekült a faluból. A szilágysági földbirtokost a román hatóságok felelősnek tartották azért, hogy 1940-ben a faluba bevonuló magyar honvédség, miután a helyi pópa lánya rálőtt a katonákra a templomtoronyból, és máshonnan is érkeztek lövések, viszonozta a tüzet. A zavaros lööldözésben végül sok civil halt meg. A település korábbi elöljárója közölte: a faluban nem nézik jó szemmel az egykori háborús bűnös birtokát.

Erélyi bevonulás: a legtöbb helyen virágokkal várták a honvédeket (MaNDA)

A kastély összeomlására a Szilágy Megyei Történeti és Művészeti Múzeum kutatója, Horatiu Cocis hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében. A muzeológus szerint a kastély a helybeliek lassú és vágyott rombolásának esett áldozatul. Összeomlásával pedig a gyűlölet, a felelőtlenség és a műveletlenség győzött. Cocis nem tartotta elfogadhatónak azt, hogy a helyi közösség egy műemléképületen torolta meg mindazt, ami 1940-ben történt. A Bay-kastély két épületszárnyból állt, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő kötött össze.

(mti)

Borító: maszol.ro