Öt éve a Selyemút tükrében

Öt éve a Selyemút tükrében

- 2019. december 12. 8:10

A kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg a Pesti Vigadóban megrendezett Selyemút tükrében című fotókiállítás, amely az eddigi sorozat összefoglaló tárlata.

A Selyemút tükrében, mint azt a Vigadó közleményében olvashatjuk, hosszú távú program, mely a kínai-magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul, ez a kiállítás a programsorozat idei utolsó állomása. Kína vezető fotográfusai, csatlakozva kiváló magyar fotográfusokhoz e nagyszabású kiállításon mutatják be képeiket, visszatekintve a több éves közös munkára, magukban hordozva a további együttműködés lehetőségét. A Selyemút tükrében fotóprogram kezdeményezése 2014-ben, a kínai – magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. ünnepi évfordulóját követően született. A Kínai Fotóművészek Szövetsége a Magyar Fotóművészek Szövetségével való együttműködésben magyar fotóművészeket fogad rezidensprogramok keretében kiállítani, továbbá alkotni minden évben. A program kiemelt támogatója a WINK Egyesület, melynek célja, hogy a fényképezés segítségével tekintsünk be az országok hétköznapjaiba, fotográfiákkal hozzuk közelebb egymáshoz a két ország kulturális életét.

Gábori Miklós a Selyemút más részén járt (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A kezdetek után, 2016-ban a magyar fotográfusok ellátogattak Kína Fujian tartományába és a helyi alkotókkal együtt bejárták a déli vidék városait, jellegzetes helyszíneit. Így közvetlenül megismerhették az ottani hétköznapi életet, amelyeket fotóikon örökítettek meg. E fotók jól tükrözik a hagyományos kínai életet, a rohanó fejlesztéseket és robbanásszerű változásokat. Ezekből az alkotásokból rendezték meg A Selyemút tükrében – I. című kiállítást Pécsett.

Egy kínai munka a kiállításról

A sorozat második részeként, 2017-ben, kínai kollégáikkal Kína régi fővárosába, Xianba, valamint Kanszu tartomány hegyvidékére és néhány városába látogattak magyar művészek. Ebből az új anyagból született a A Selyemút tükrében – II. című kiállítás, amely az észak-tibeti emberek, muszlim és buddhista közösségek, kínai tájak képanyagaiból készült válogatás. A képek egyaránt örökítik meg a mai Kína hétköznapjait és ünnepeit, az ott élők életformájának jellegzetességeit, a munka világát, a történelmi emlékek, hagyományok továbbélését, a régi és új sokirányú együtt létezését, monumentális tájakat és az intim bensőségesség világát. Van, aki szinte dokumentarista hűséggel dolgozik, s van, aki álomképeket teremt. A kínai fotográfusok anyagának különlegessége, hogy átkalauzol Kína újkori történelmének eseményein. Valódi kortörténeteket tárnak elénk, melyek immár szerves részei a haladásnak, plasztikusan érzékeljük a munka világának heroikus vállalkozásait, eljutva az utóbbi évek „high tech” világához.

A fotó címe: Út a hithez

Idén, a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója előtt tiszteleg a Pesti Vigadóban megrendezett kiállítás, amely az eddigi sorozat összefoglaló tárlata. A Selyemút tükrében hosszú távú program, mely a kínai-magyar kulturális és baráti kapcsolatok fejlődéséhez is hozzájárul, ez a kiállítás a programsorozat idei utolsó állomása. Kína vezető fotográfusai, csatlakozva kiváló magyar fotográfusokhoz e nagyszabású kiállításon mutatják be képeiket, visszatekintve a több éves közös munkára, magukban hordozva a további együttműködés lehetőségét.

Borító: Benkő Imre: A Nagy Fal