Öt megye citerásai Mezőtúron

Öt megye citerásai Mezőtúron

- 2018. december 7. 10:01

Gyermek és ifjúsági citerazenekarok kelet-magyarországi találkozójával ünnepli 20. születésnapját december 8-án, szombaton a Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület. A túri város Kossuth iskolájának aulájában a Tiszántúlról, öt megyéből kilenc együttes és kilenc szólista lép a közönség elé, közölte a Csider István, az egyesület titkára.

Az NKA Népművészeti Kollégiuma és a mezőtúri önkormányzat által támogatott adventi programot azért hívták életre, hogy az általános, illetve művészeti iskolákban működő népzenei együttesek, szólisták szereplési lehetőséget kapjanak. A tapasztalatok szerint számukra ugyanis többnyire csak a helyi rendezvények kínálnak egy-egy alkalmat a bemutatkozásra – tette hozzá. Csider István elmondta: a találkozón nem kell egymással versenyezni, alapvetően egymás megismerése, a művészeti vezetők részére pedig a szakmai eszmecsere a rendezvény célja. Ettől függetlenül, ha valamelyik előadó térségi, vagy országos minősítést kér, az is megoldható. Kezdeményezésüket az országos szakmai szervezet, a KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége partnerként támogatja.

Szanki citerások 1961-ből (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A gyermek és ifjúsági citerások között, a 8-10 évestől a 20-22 évesig, általában 5-6 fős zenekarok váltják egymást a színpadon, de például a szentesiek tizennyolcan adják elő produkciójukat. A zenekarok és szólisták 15 órakor kezdődő műsorában szabadon választott számok, többnyire népzenei darabok csendülnek majd fel. A belépés díjtalan. A Mezőtúri Szivárvány Népzenei Egyesület 1998-ban alakult meg 34 magánszemély akaratából. Ma már az egyesület tagjainak száma hatvan felett van.

(mti)

Borító: Ifjú citerások Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)